Begunce bi nastanili tudi v praznem objektu Tomosa v Kopru

Možne rešitve za nastanitev beguncev v Sloveniji sta želela zbrati tudi revija Outsider in nevladni Inštitut za politike prostora. Predlogi, ki so prišli na njun poziv, so konkretni in konstruktivni, so zapisali avtorji razpisa. Po mnenju Amnesty International Slovenije pa je pomembno, da tovrstni predlogi predvidijo čim lažjo integracijo.

V nevladnih institucijah razmišljajo, kam bi lahko nastanili 
begunce, da bi bila njihova integracija čim lažja. Foto: STA
V nevladnih institucijah razmišljajo, kam bi lahko nastanili begunce, da bi bila njihova integracija čim lažja. Foto: STA

LJUBLJANA > Na poziv, ki so ga objavili 4. septembra, je do konca septembra prispelo sedem predlogov, na spletni strani pa so jih objavili pet, je povedala glavna urednica revije OutsiderNina Granda.

Po njenih besedah želijo, da vlada preuči predloge in jih upošteva. Dokazujejo namreč, da nastanitveni potenciali obstajajo tako na državni kot lokalni ravni. Predlog za nastanitev beguncev v Kopru v praznem objektu tovarne Tomos pa je po njenih besedah izvedljiv v kratkem času.

Ostale štiri predlagane rešitve predvidevajo namestitve v prazna stanovanja in v prazna državna stanovanja po vsej državi ter kompaktno skladiščenje mikro bivalnih enot. Ena od rešitev pa predlaga najemanje stanovanj z možnostjo najemnikovega sodelovanja v časovni banki.

Nevladno organizacijo Amnesty International Slovenije (AIS) pri presoji ustreznosti nastanitev z vidika človekovih pravic zanima predvsem ustreznost bivališča, je poudarila vodja kampanj pri AIS Jerneja Turin. Ob tem omenja potrebno komunalno infrastrukturo, bližino zdravstvenih domov, šol in drugih javnih služb ter velikost bivalnega prostora. Tega v obravnavanem primeru ne more komentirati, ker teh podatkov ni.

Takšne pobude in premisleki so po njenih besedah dobrodošli. Opozorila je, da je zelo pomembno, da imajo avtorji v mislih čim lažjo integracijo beguncev. Pozornost je treba nameniti tudi ustreznosti bivalnih razmer. Za dostojno bivanje morajo namreč omogočati dovolj prostora, zasebnost in vso komunalno infrastrukturo, je opozorila.

Revija Outsider želi presegati meje med arhitekturo, oblikovanjem, pisanjem, filozofijo in družbo, je pojasnila Grandova. Inštitut za politike prostora pa je nevladna, svetovalna in raziskovalna organizacija na področju trajnostnega urejanja prostora, so zapisali na spletni strani inštituta.

STA


Najbolj brano