Bavčar: Ne bom pobegnil

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v pogovoru za Delo pravi, da razmišlja o osebnem stečaju. Zagotavlja, da pred zaporom ne bo pobegnil v tujino, bo pa zaprosil za odlog prestajanja kazni.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v pogovoru za Delo pravi, da razmišlja o osebnem stečaju Foto: STA
Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v pogovoru za Delo pravi, da razmišlja o osebnem stečaju Foto: STA

LJUBLJANA > Napoveduje, da bo na obsodbo na sedem let zapora zaradi napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, ki jo je v začetku meseca potrdilo višje sodišče, vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in zaprosil za utemeljen odlog prestajanja kazni. "A se bojim, da mi to ne bo omogočeno. Ves čas imam vlogo nekakšnega primera, sistem bo na meni poskušal dokazati, da deluje, poleg tega boste številni novinarji terjali, da se me zapre, in spraševali, zakaj sem še na prostosti. Živimo v nekakšnem stampedu, marsikdo si z njim pomaga zakriti prave razloge za krizo," meni Bavčar.

Kot pravi, se pripravlja na nove instance, ki so mu preostale v kazenski zadevi, in namerava dokazati, da ni nikogar napeljeval in ne pral denarja.

Od česa živi?

Na vprašanje, od česa živi, pravi, da dela, ima nekaj projektov, svetuje, saj je ohranil veliko poslovnih stikov, prodal je hišo. "Imam dolg do davkarije in zdaj moram po potrditvi prvostopenjske sodbe na ljubljanskem višjem sodišču vrniti še 21 milijonov evrov," našteva.

Glede tega dolga pravi, da je z Dursom še v sporu. "Davkarija je ta posel, zaradi katerega sem obsojen, razumela kot legalen posel, najprej mi davka ni odmerila, potem, po pismu tožilca davkariji in pred preiskavo, pa je spremenila stališče, a še vedno videla to kot legalen posel in sem moral zanj plačati davek. Poravnal sem že dve tretjini odmerjenega davka. Zdaj je prišla sodba, ki pravi, da je bil posel nelegalen in da moram to vrniti; če sledi še odškodninska tožba Pivovarne Laško, me bodo terjali še oni, vse skupaj več kot dvakratno vsoto! Razumi, kdor more, verjetno bom moral v osebni stečaj," dodaja.

Z Janšo si dopisuje

Na vprašanje, ali je kaj v stiku s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki prestaja zaporno kazen na Dobu, Bavčar odgovarja, da komunicirata po elektronski pošti: "Nič posebnega, pravzaprav, čeprav zdaj, po volitvah, srečujem njegove strankarske kolege, ki razmišljajo, kako po volitvah, in me prosijo, naj mu kaj sporočim, ker se mu sami niti ne upajo. Pa ne delam tega. Pa o aktualnih političnih reinterpretacijah naše osamosvojitve govoriva, kot bi rekel Lojze Peterle, tistih za današnjo politično rabo."

STA


Najbolj brano