Battelli in Göncz zadržana glede podpore Cerarju

Poslanca narodnih skupnosti sta glede podpore predsedniku SMC Miru Cerarju, če bo ta predlagan za mandatarja, še zadržana. Pričakujeta njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vlada spopadla z urejanjem uveljavljanja pravic obeh manjšin v upravnih postopkih in sodstvu, je danes povedal poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Roberto Battelli Foto: STA
Roberto Battelli Foto: STA

LJUBLJANA > Roberto Battelli in predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz sta s sestankom pri predsedniku republike Borutu Pahorju zaključila krog posvetovanj o mandatarju. Pahor naj bi Mira Cerarja za mandatarja predvidoma predlagal v začetku prihodnjega tedna.

Poslanec italijanske narodne skupnosti je po srečanju s Pahorjem pojasnil, da je največji problem narodnih skupnosti ta, da se jezikovne pravice sploh ne izvajajo ne v upravi in ne v sodstvu. S tem se soočajo že desetletja, dodaja. Pahor pa je s tem po besedah Battellija seznanjen, saj je tudi sam bil predsednik vlade. Vlada, ki se poslavlja, pa je že četrta vlada, ki je priznala obstoj tega problema, a ga ni rešila.

O tem vprašanju sta govorila tudi s Cerarjem, ki jima je obljubil odziv, a ga do zdaj še nista dobila. Kot je povedal Göncz, jima je Cerar na pogovoru dejal, da potrebujejo nekaj časa, da njune predloge preučijo.

Battelli pravi, da je Cerarjeva ambicija uveljavljanje pravne države na vseh področjih, kar poslanca pozdravljata. In če bosta od Cerarja dobila zagotovilo, da se bo vlada spopadla s tem manjšinskim problemom, bosta Cerarja in vlado na glasovanju v DZ tudi podprla. Göncz pravi, da upata na pozitiven Cerarjev odgovor, sam pa si želi, da bi lahko podprl Cerarja za mandatarja.

Če pa tega zagotovila ne bo, ne vidita posebnega razloga, zakaj bi “priskočila na pomoč zmagovalcu, brez neke osnove”, dodaja Battelli. Sam sicer verjame, da bosta dobila Cerarjevo zagotovilo. Obenem Battelli poudarja, da je treba še videti, kakšen bo dokončen koalicijski sporazum oziroma koliko uresničevanja ustavnopravne dimenzije zaščite manjšin bo v njem prisotne.

Göncz je tukaj dodal, da on zagotovo ne bo glasoval proti Cerarju, torej se lahko v primeru, da bosta ostala brez odgovora, vzdrži glasovanja. Tudi Battelli pravi, da Cerarjev molk še ne bi pomenil glasu proti.

Battelli je danes še poudaril, da je Pahor na današnjem srečanju z njima dal pobudo, da v okviru pristojnosti predsednika jeseni organizira posvet, ki bi pripomogel k temu, da se pristojni s tem problemom soočijo in ga tudi rešijo. Poslanca cenita to predsednikovo iniciativo.

STA


Najbolj brano