Banka Slovenije zvišala napoved letošnje rasti

Banka Slovenije je v jesenski napovedi zvišala obete gospodarskih gibanj za letos. Spomladi je napovedovala 2,2-odstotno rast, zdaj pričakuje 2,6-odstotno. V prihodnjih dveh letih bo ta 1,9-odstotna oziroma 2,2-odstotna, medtem ko ju je spomladi ocenila na 1,8 oziroma dva odstotka.

Banka Slovenije je v jesenski napovedi zvišala obete gospodarskih gibanj za letos. Spomladi je napovedovala 
2,2-odstotno rast, zdaj pričakuje 2,6-odstotno. Foto: Stanko Gruden
Banka Slovenije je v jesenski napovedi zvišala obete gospodarskih gibanj za letos. Spomladi je napovedovala 2,2-odstotno rast, zdaj pričakuje 2,6-odstotno. Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Viceguvernerka Mejra Festić je povedala, da se je struktura gospodarske rasti začela izboljševati, ne samo na strani izvoza, temveč tudi zasebne porabe. “Zato pričakujemo višjo rast, kot smo jo napovedovali spomladi,” je povedala na današnji novinarski konferenci.

Domača potrošnja je večja od tujega povpraševanja, k njeni rasti pa so največ prispevala gospodinjstva. Pričakuje se rast porabe trajnih dobrih, saj so gospodinjstva doslej varčevala in so to trošenje odlagala v prihodnost. Izvoz pa se je preusmeril še na netradicionalne trge, je povzela.

Podjetja so se uspela razdolžiti, kapital se preoblikuje na stran lastniškega, presežek varčevanja podjetij pa kaže “potencial investiranja v opremo in stroje”. To bo v prihodnosti po oceni Banke Slovenije ublažilo padec izvoznega potenciala zaradi njihovega dosedanjega dezinvestiranja.

STA


Najbolj brano