Banka Slovenije v programu ECB doslej odkupila za 1,5 milijarde evrov obveznic

Banka Slovenije je v okviru programa tako imenovanega kvantitativnega sproščanja, ki ga je 9. marca zagnala Evropska centralna banka (ECB), do konca septembra odkupila za 1,539 milijarde evrov obveznic, od tega samo septembra 227 milijonov evrov. ECB je medtem odkupila že za 346,315 milijarde evrov obveznic, so objavili v Frankfurtu.

Banka Slovenije je v programu ECB doslej odkupila za 1,5 
milijarde evrov obveznic. Foto: Stanko Gruden
Banka Slovenije je v programu ECB doslej odkupila za 1,5 milijarde evrov obveznic. Foto: Stanko Gruden

FRANKFURT, LJUBLJANA > ECB je 9. marca na sekundarnem trgu začela odkupovati državne obveznice in obveznice nekaterih drugih nadnacionalnih institucij. Predvidoma do konca septembra 2016 nameravajo mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1140 milijard evrov.

To vključuje tudi programa odkupovanja kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki ju je ECB sprožila lani. V Frankfurtu pričakujejo, da bodo s tem spodbudili inflacijo in gospodarsko rast.

ECB je do 2. oktobra odkupila že za 346,315 milijarde evrov državnih obveznic in obveznic nekaterih drugih nadnacionalnih institucij, poleg tega pa še za 13,15 milijarde evrov zavarovanih finančnih instrumentov in za 122,803 milijarde evrov kritih obveznic.

Banka Slovenije lahko mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupi do 294 milijonov evrov obveznic. Od 15. aprila so za nakupe primerne obveznice SID banke, od začetka julija pa tudi obveznice Družbe za avtoceste v RS.

STA


Najbolj brano