Banka Slovenije ne vidi potrebe za ukrepanje glede posojil v frankih

Banka Slovenije ne vidi potrebe, da bi na podoben način kot Hrvaška ukrepala v zvezi s posojili v frankih, je za RTV Slovenija dejala viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. O problematiki bo na sredinem posvetu govorila tudi vlada, vendar v kabinetu predsednika vlade poudarjajo, da je zadeva v pristojnosti Banke Slovenije.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Ukrepi, kot so jih sprejeli na Madžarskem in Hrvaškem zaradi težav s posojili, vezanimi na švicarske franke, so v Sloveniji neprimerni in nepotrebni, je prepričana viceguvernerka. Po njenih besedah imajo posojilojemalci dve možnosti: ali ohranijo posojilo v švicarskih frankih, ali pa zaprosijo banko za konverzijo posojil v evre in se s tem izognejo valutnemu tveganju v prihodnje. Vendar pa ne morejo popravljati sprememb v valutnem tečaju, ki so jih že doletele.

Problematika posojilojemalcev danes še vedno odmeva tudi med politiki. Predsednik Desus Karl Erjavec je dejal, da bi jim vlada "morala iti nasproti in poiskati ustrezno rešitev". Med možnostmi je navedel tudi, da bi banke lahko vrnile tečaj na tisti dan, ko je bil vzet kredit v švicarskih frankih, in ga nato spremenile v evre. Ob tem pa je dodal, da je to vprašanje za finančnega ministra in banke.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je napovedal, da bodo o tej problematiki govorili tudi na koaliciji. Po njegovem mnenju je sicer treba pomagati posojilojemalcem, vendar ne na račun dodatnih stroškov za davkoplačevalce.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa je ocenil, da so pristojnosti vlade v takšnih primerih na "Hrvaškem ene, v Sloveniji pa druge". Slovenska vlada po njegovem mnenju ne more sprejeti takšnih ukrepov, saj bi kršila ustavo in lastne zakone. "V vsakem primeru pa morajo kreditojemalci tudi vedeti - kredit so takrat vzeli, ker je bil ugodnejši od evrskega," je poudaril.

Medtem pa je hrvaška vlada sklenila, da bo do konca tedna v sabor poslala predlog zakonske rešitve za izboljšanje položaja posojilojemalcev. Po tem predlogu se tečaj švicarskega franka določi pri 6,39 kune za leto dni, v tem času pa bi v sodelovanju s centralno banko iskali rešitev za zamenjavo kreditov v frankih za kredite v kunah.

Madžarska, kjer ima skoraj milijon ljudi posojila v frankih, pa je že leta 2011 fiksirala tečaj švicarskega franka za namen odplačevanja posojil, ko se je tečaj švicarske valute glede na forint okrepil skoraj za polovico.

STA


Najbolj brano