Balažic poziva Cerarja: Erjavec ne sme postati zunanji minister

Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je danes mandatarja Mira Cerarja pozval, naj Karla Erjavca ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi. Opozoril je, da je slovenska diplomacija pod Erjavcem doživela največjo politizacijo in privatizacijo.

Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je  mandatarja Mira Cerarja pozval, naj Karla Erjavca (na fotografiji) ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi Foto: STA
Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je mandatarja Mira Cerarja pozval, naj Karla Erjavca (na fotografiji) ne imenuje na položaj zunanjega ministra v svoji vladi Foto: STA

LJUBLJANA > Milan Balažic, ki je bil konec julija odpoklican z veleposlaniškega položaja zaradi afere Oman, je na novinarski konferenci poudaril, da si Erjavec že dolga leta predstavlja, da si lahko privošči vse in jo odnese brez posledic. “Slovenska politika je v njegovem primeru dosegla najnižjo raven politične kulture, moralne integritete in odgovornosti,” je prepričan.

Karl Erjavec je po njegovih besedah najbolj prepoznaven simbol preteklih vlad, pod katerimi je Slovenija tonila. “Prihodnost ljudi in ugleda države je bila žrtvovana socialni demagogiji, slovenska diplomacija pa je bila žrtvovana pridobivanju političnih točk,” je prepričan bivši veleposlanik.

Korupcija, klientelizem, politične intrige ...

Razmere v slovenski diplomaciji po njegovem še nikoli od osamosvojitve niso bile tako kritične kot pod Erjavcem. “Slovenska diplomacija je postala žrtev nedržavniške notranje politike, ki se prenaša v zunanjo politiko, korupcije, klientelizma in skrajne politizacije. Slovenski diplomati so pogosto žrtev političnih intrig z namenom pridobivanja političnih točk, kadrovska politika pa je brez vsakih meril povsem privatizirana v Erjavčevih rokah,” je bil kritičen.

Balažic meni, da bo imenovanje ali neimenovanje Erjavca za zunanjega ministra ultimativni preizkusni kamen za novega predsednika vlade, kako resno misli z uveljavljanjem novih moralno-političnih standardov. Neimenovanje Erjavca bo po njegovih besedah pomenilo upanje v resnične spremembe, medtem ko bo njegovo imenovanje slovenski javnosti pokazalo, da so bile obljube o pravni državi izrabljene za uspešno predvolilno kampanjo.

Balažic zato javno sprašuje Mira Cerarja, ali so primeri dosedanjega protipravnega delovanja ministra Erjavca prava popotnica za začetek delovanja nove vlade. Prav tako ga sprašuje, ali takšen politik brez osnovne strokovne, politične in moralne integritete lahko sedi v vladi, katere vodilna stranka je ljudstvu obljubila vladavino prava in razhod s protipravno preteklostjo. “Erjavec ne sme postati minister v Cerarjevi vladi in še manj uradni predstavnik Slovenije po svetu,” je pozval odpoklicani veleposlanik.

Balažic: “Vrh slovenske politike me je angažiral za tajne pogovore z Omanom”

Balažic je na novinarski konferenci navedel več primerov “eklatantnih” nepravilnosti v času Erjavčevega ministrovanja - sklepanje pogodb o zaposlitvah za nedoločen čas, različna imenovanja na diplomatska delovna mesta in visoke položaje na zunanjem ministrstvu in nenazadnje svoj primer.

Ponovil je, da ga je vrh slovenske politike angažiral za tajne pogovore z Nicolasom Omanom glede naftnega nahajališča v Republiki srbski, a ga je nato izrabil in žrtvoval, kar je pred časom podkrepil z dokumenti. Zadovoljen je z dobrim delom protikorupcijske komisije, ki se ukvarja s tem primerom. Balažic od komisije kmalu pričakuje korekten zaključek preiskave.

STA


Najbolj brano