Balažic pod drobnogledom KPK in inšpektorata

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in na inšpektoratu za notranje zadeve so danes potrdili, da so vzeli pod drobnogled ravnanje odpoklicanega veleposlanika Milana Balažica, ki s svojimi razkritji že nekaj časa razburja slovensko javnost. Dodatnih pojasnil niso želeli navesti.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec Foto: STA
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Na KPK so skopo zapisali, da postopek, ki zadeva Balažica, poteka skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot so dodali, do zaključka preiskave dodatnih informacij ne morejo posredovati.

Podobno kratki so bili na notranjem ministrstvu oz. inšpektoratu za notranje zadeve. Potrdili so, da so zadevo prejeli in jo rešujejo, a dokler je zadeva v postopku reševanja, dodatnih informacij ne morejo posredovati.

MMC danes dodaja še izjavo Balažica, da MZZ večkrat ni bil obveščen o zunanjepolitičnih potezah predsednika Pahorja, ki da je z nekaterimi državami podpisal pogodbe, ki niso bile v skladu z nacionalnimi interesi. Pod torkovim sporočilom za javnost, v katerem je bivši veleposlanik navedel te obtožbe, je bila poleg samega Balažica podpisana še "skupina diplomatov". Kot je Balažic pojasnil za MMC, gre "za vsaj deset aktivnih diplomatov" in nekaj nekdanjih veleposlanikov. Poimenovati jih ni želel.

KPK bo preiskal Omanovo “darilo”

Spletni portal RTV Slovenija MMC danes piše, da je KPK pristojen za preiskavo domnevnega "darila" - naftnih polj v BiH, ki naj bi ga obsojeni pedofil Nicolas Oman v zameno za potni list ponujal Sloveniji.

"KPK ima dostop do relevantnih dokumentov na ministrstvu za zunanje zadeve, v kabinetu predsednice vlade in pri predsedniku republike. Vsi vpleteni so bodisi javni uslužbenci ali funkcionarji in jih KPK lahko zasliši," je za MMC še povedal neimenovani "dober poznavalec protikorupcijske zakonodaje".

Inšpektorat bo preverjal sume razkrivanja diplomatskih depeš

MMC poleg tega piše, da so Balažica na inšpektorat za notranje zadeve povabili zaradi suma razkrivanja diplomatskih depeš. Obenem navajajo odziv Balažica, češ da je to "notorična neumnost", saj gre za zadeve, o katerih govori oz. piše javno. Vabilo na inšpektorat zato doživlja kot subtilno obliko pritiska, potem ko je javno spregovoril.

Bivši veleposlanik Slovenije v Avstraliji Balažic se je v torek oglasil z novimi obtožbami na račun slovenske politike. Predsedniku republike Borutu Pahorju je očital, da je bil zaradi zunanjepolitičnih napak, ki jih je zagrešil in nato s pomočjo zunanjega ministrstva prikril javnosti, tarča izsiljevanja s strani SDS.

V SDS naj bi Pahorju postavili ultimat - ali bo "sodeloval v političnem pogromu" nad Balažicem, ali pa bo sam doživel postopek odpoklica oz. ustavne obtožbe. Pod pritiskom naj bi se Pahor odločil, da odpokliče veleposlanika in reši svojo kožo, trdi Balažic.

V uradu predsednika so te navedbe v torek zavrnili kot "absurdne", v SDS pa kot "navadno natolcevanje". Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je temu dodal še oceno, da si Balažic izmišljuje in "živi v svojem svetu".

STA


Najbolj brano