Babje poletje se izteka

Dočakali smo torej tudi babje oziroma indijansko poletje, ki pa se počasi že izteka. Šlo je za obdobje stanovitnega in povečini sončnega vremena ob za ta čas visokih temperaturah.

Obsežno anticiklonsko območje bo počasi oslabelo.
Obsežno anticiklonsko območje bo počasi oslabelo. 

PRIMORSKA > Živo srebro se je v minulih dneh čez dan povsod vzpenjalo nad 20 stopinj Celzija, ponekod se je dotaknilo 25 stopinj Celzija, v nočnih urah pa je marsikje nastal izrazit temperaturni obrat. Ozračje je bilo zato v nižinah in ob morju pogosto zamegljeno, marsikje se je tudi redno pojavljala rosa. Temperaturne razlike med dnevom in nočjo so bile precejšnje.

V gorah pravo poletje

V gorah so bile vremenske razmere idilične in naravnost poletne. Anticiklon je namreč dal največ od sebe ravno v najvišjih slojih ozračja, kjer je bil učinek izrazite advekcije subtropskega zraka najbolj občuten, medtem ko je bil v nižjih slojih nekoliko bolj omejen.

Hočeš nočeš so splošne razmere namreč trenutno že jesenske. Sončno žarčenje izgublja svojo moč, noči pa so razmeroma dolge. Zemeljska tla in morje postajata postopno hladnejša.

Ničla na višini 4500 metrov

Advekcija subtropskega zraka je bila mogočna in za ta čas izjemna. Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je v nedeljo in ponedeljek na višini 1500 metrov v prostem ozračju kar 48 ur zapored namerila več kot 15 stopinj Celzija. Živo srebro se je povzpelo najviše v torek opoldne, ko je radiosonda namerila 15,4 stopinje Celzija. Gre za povprečno temperaturo, ki bi bila skladna z dolgoletnim julijskim povprečjem, torej z vrhuncem poletja. Ničta izoterma se je povzpela do 4507 metrov. Ozračje je bilo v začetku tedna v povprečju za več kot osem stopinj Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa je bila za več kot 1700 metrov višja.

Ponedeljkovo izjemno toplo jutro

In res se je zlasti v gorah vreme povrnilo kar za nekaj mesecev nazaj. Prav presenetljive so bile, denimo, jutranje temperature, ki jih je ARSO v ponedeljek nameril v gorskem svetu. Na Kredarici je bilo, denimo, v ponedeljek ob 8. uri kar +12 stopinj Celzija, na Krnu in na Krvavcu +16 stopinj Celzija in na Nanosu +17 stopinj Celzija. Ne smemo pri tem pozabiti, da je oktober in da navadno jutra v gorah niso tako topla niti poleti. Povprečna 24-urna temperatura na Kredarici bi v tem času morala biti okrog +1 stopinje Celzija.

Deželna meteorološka opazovalnica iz Furlanije Julijske krajine je istega dne in ob isti uri na Višarjah namerila +13,8 stopinje Celzija, na Zoncolanu +14 stopinj Celzija in na Matajurju +14,9 stopinje Celzija. Gre za jutranje temperature, ki so bile marsikje povečini višje od tistih, ki so jih namerili sredi letošnjega zelo vročega avgusta. Ne pozabimo tudi, da so bile šele pred nedavnim v gorskem svetu razmere že povsem zimske in da je ponekod v gorah že dvakrat snežilo. Prehajamo torej iz enega ekstrema v drugega.

V nižinah, kjer se je ob zelo stanovitnem ozračju zlasti v nočnih urah zadrževal težji in bolj vlažen hladnejši zrak, so bile jutranje temperature povečini pod desetimi stopnjami Celzija. Živo srebro se je v ponedeljek v Postojni spustilo do +3 stopinj Celzija. Zrak je bil v višinah tudi zelo suh, relativna vlaga je bila v gorah zelo skromna, medtem ko je bila v nižinah, zlasti ob morju, vseskozi visoka.

V nedeljo poslabšanje

Obsežno in do preteklih dni zelo trdno anticiklonsko območje počasi slabi. Težišče vremenske slike se bo postopno pomaknilo nad Atlantik, od koder bo proti nam začel pritekati, najprej bolj obrobno, nato nekoliko občutneje, bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak. Prvo delno pronicanje atlantskega zraka bo na vrsti že v prihodnjih urah, v nedeljo pa pričakujemo bolj ustaljeno višinsko dolino.

Ponekod bo ozračje zamegljeno. Zlasti jutri ne gre izključiti kakšne krajevne kaplje dežja, lahko tudi v obliki rahlega rosenja.

V nedeljo bo naše kraje dosegla hladna vremenska fronta. Oblačno bo in deževno. V noči na ponedeljek se bo ozračje ohladilo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine malo nad 1000 metrov. Zapihala bo zmerna do močna burja.

BRA


Najbolj brano