Babica dečkov zaradi odvzema toži državo

Odvetnik babice dveh dečkov, ki ju je CSD Velenje namestil v rejništvo, Velimir Cugmas je na mariborsko upravo sodišče vložil dve tožbi zoper državo. Prva je uperjena zoper CSD v Velenju in Slovenj Gradcu, drugo pa je v petek vložil proti ministrstvu za delo. Vsem očita nezakonito in tudi protiustavno ravnanje pri odvzemu otrok.

Odvetnik babice  dečkov, ki ju je CSD Velenje namestil v 
rejništvo, Velimir Cugmas je na mariborsko upravo sodišče 
vložil tožbi zoper  CSD v Velenju in Slovenj Gradcu ter proti 
ministrstvu za delo. Foto: STA
Odvetnik babice dečkov, ki ju je CSD Velenje namestil v rejništvo, Velimir Cugmas je na mariborsko upravo sodišče vložil tožbi zoper CSD v Velenju in Slovenj Gradcu ter proti ministrstvu za delo. Foto: STA

SLOVENSKE KONJICE > Na današnji novinarski konferenci je v imenu babice Marije OtorepecVelimir Cugmas povedal, da upa, da pravice ne bo treba iskati vse do Evropskega sodišča. Trdi namreč, da je kršen tudi osmi člen konvencije o človekovih pravicah, ki varuje družino, kamor pa so všteti tudi vnuki ter stari starši.

V zvezi z vzpostavljanjem stikov starih staršev z otrokoma, ki sta proti volji starih staršev od konca marca nameščena v rejništvu, je odvetnik povedal, da so že 8. aprila na CSD Slovenj Gradec podali predlog za stike, ob tem pa zaradi nezaupanja v oba že vpletena centra predlagali, da bi primer preselili v Celje, Slovenske Konjice ali Šentjur.

Babici ponudili uro stikov na teden

“Pristojna ministrica je dolžna o tem odločiti, a se to vse do 18. aprila ni zgodilo. Takrat je bila babica povabljena v velenjski center, kjer so ji ponudili uro stikov tedensko, kar pa je odločno premalo, ter ji zgolj izdali potrdilo, da se je poravnalnega postopka udeležila, vendar da dogovor ni mogoč,” je povedal Cugmas.

Stara starša sta po njegovih besedah poravnalni predlog zavrnila, saj bi sicer izgubila stik z otroki. V začasni odredbi namreč terjata vsakodnevni stik med 15. in 18. uro ter prevzem v petek ob 18. uri in vrnitev otrok v nedeljo ob 18. uri.

Ob tem ji še naprej niso povedali, kdo je rejnik in skrbnik otrok, čeprav po Cugmasovih besedah sodnega postopka brez rejnika ni mogoče začeti. Ker je vendarle prišel do imena skrbnika, so prav danes dopolnili že v četrtek predloženo vlogo, ki so jo posredovali celjskemu okrožnemu sodišču.

Tožilstvo ocenilo, da je prehitro za odvzem roditeljske pravice očetu

Na tamkajšnje tožilstvo so predložili tudi vlogo za začetek postopka odvzema roditeljske pravice očetu, ki je zaradi utemeljenega suma umora matere v priporu, a so mu na tožilstvu odgovorili, da je za to še prehitro. Po njegovem mnenju je najverjetnejši razlog v dejstvu, da se s tako zadevo doslej še niso ukvarjali, so pa vlogo odstopili po njihovem mnenju krajevno pristojnemu velenjskemu okrajnemu sodišču, na njegovo zahtevo pa je bila nato odstopljena celjskemu okrožnemu sodišču.

Odvetnik Otorepčeve trdi, da za odvzem roditeljske pravice očetu ni potrebna pravnomočna obsodba za umor, pač pa utemeljen sum umora, saj je dokazni standard v nepravnih postopkih bistveno nižji kot v kazenskih zadevah. Po njegovem mnenju je prav odločitev o odvzemu roditeljske pravice ključna, oče je namreč soglašal s predajo otrok v rejništvo, vendar lahko to stara starša samo predlagata. To namreč lahko zahteva samo pristojni CSD ali tožilstvo, lahko pa sodišče samo sproži postopek po uradni dolžnosti.

CSD Velenje je tri in petletnega dečka, ki sta po umoru matere decembra lani v Velenju bila pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Inšpekcijski nadzor je pozneje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

STA


Najbolj brano