Avtorica najbolj seksistične izjave Angelca Likovič

Dobitnica bodeče neže za najbolj seksistično izjavo lanskega leta je predstavnica Gibanja za otroke in družine Angelca Likovič. Nagrado so podelili v torek v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore. Obiskovalci so dvema njenima izjavama podelili enako števil glasov, zato si delita prvo mesto.

Prvo izjavo je Likovičeva podala v oddaji Tarča na temo 
splava. "Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, 
ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi 
tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, 
ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora," je takrat izjavila. Foto: Katja Željan
Prvo izjavo je Likovičeva podala v oddaji Tarča na temo splava. "Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora," je takrat izjavila. Foto: Katja Željan

LJUBLJANA > Letos je najbolj seksistično izjavo leta na sami razglasitvi izbiralo občinstvo med petimi izjavami, ki so bile najvišje uvrščene na spletnem glasovanju.

Prvo izjavo je Likovičeva podala v oddaji Tarča na temo splava. "Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora," je takrat izjavila.

Da gre za problematično izjavo, so organizatorji utemeljili z besedami, da izjava žensko postavlja na mesto stroja, ki ima nalogo in dolžnost, da rojeva otroke. "Edino to naj bi ženske tudi osrečilo, ne glede na okoliščine. Ta citat žali in ponižuje še posebej tiste ženske, ki so naredile splav," so zapisali.

Likovičeva: Podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene

Tudi druga izjava Likovičeve je bila na temo splava v oddaji Dobro jutro. "Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene. Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu," pa je izjavila takrat.

Gre za izjavo, ki zanika ustavno pravico žensk z namenom širjenja etnonacionalistične propagande, so zapisali v utemeljitvi. "Žensko postavlja v vlogo maternice naroda. Poleg tega avtorica izjave na priljuden način nagovarja ženske, ki so zanosile, med njimi tudi tiste, katerih nosečnost je posledica hude spolne zlorabe, kot mamice, čeprav se vloga matere družbeno začne šele po rojstvu otroka," so še dodali.

Med finalisti tudi tekmovalec šova Kmetija

Med finalisti za najbolj seksistično izjavo lanskega leta so bili še tekmovalec šova Kmetija Denis Toplak, pisec in glasbenik Luj Šprohar in politik Zmago Jelinčič Plemeniti.

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic, podeljujejo pa jo v sodelovanju s portalom spol.si. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane.

Lani sta bila dobitnika bodeče neže predsednik republike Borut Pahor in TV voditeljica Rosvita Pesek. Pahor z izjavo "Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli", Peskova pa z izjavo "Poenostavite za ženske, lepo prosim".

STA


Najbolj brano