Arso v teh dneh priporoča omejitev gibanja na prostem

Medtem ko se soočamo s temperaturno inverzijo, imamo tudi povišane koncentracije trdih delcev PM. Takšne razmere bodo vztrajale do nedelje, ko bo veter pripomogel k izboljšanju. Agencija za okolje (Arso) najbolj občutljivim, odraslim in otrokom s kroničnimi težavami dihal in srčnimi boleznimi, ter starejšim priporoča omejitev gibanja na prostem.

Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč
Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Kot je na srečanju z novinarji v Ljubljani pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, nižine prekriva megla oziroma nizka oblačnost, temperature v jutranjem času so približno -4 stopinje Celzija, v gorskem svetu in v Primorju je jasno vreme. Danes so na višinah med 800 in 2500 metri temperature pozitivne, najtopleje je na 1200 metrih - razlika pri tleh in najtoplejšim zrakom je okoli 15 stopinj C.

Ko pride do temperaturnega obrata, se koncentracije onesnaževal povišajo, to je značilno za stabilno vreme v zimskem času z močno temperaturno inverzijo, je pojasnil. Razmere se bodo v nedeljo omilile, ker bo nekoliko zapihal veter. Vetrovne razmere se bodo nekoliko okrepile v ponedeljek in torek, takrat bo prevetritev večjega dela Slovenije, koncentracije bodo upadle, je povedal Gregorčič.

Priporočljivo je uporabljati javni promet

Povišane koncentracije delcev PM - preseganja dnevnih mejnih koncentracij 50 mikrogramov na kubični meter pričakujejo v celotni državi - so tako po besedah Janje Turšič posledica meteoroloških pogojev in povečanih izpustov, ki so povezani z ogrevanjem.

Glede na to, da so pozimi izpusti predvsem posledica izgorevanja lesne biomase v kurilnih napravah, na Arsu priporočajo, da prebivalci ne kurijo lesa, če imajo možnost drugega ogrevanja. Poleg tega svetujejo zmanjšanje ogrevanja prostorov, kjer se za energent uporabljajo trda goriva, priporočajo tudi, da ljudje ne kurijo na prostem.

Kot je opozorila, je pomembno, kako se v individualnih kuriščih na drva kuri - uporabljati je treba namreč suha drva.

Ker je pomemben vir delcev tudi promet, prebivalcem priporočajo, da uporabljajo javni prevoz, če imajo to možnost.

Omejitev fizičnih aktivnosti na prostem

Z vidika varovanja zdravja so najbolj občutljive populacije odrasli in otroci, ki imajo kronične težave z dihali in srčne bolezni, ter starejša populacija. “Tem prebivalcem priporočamo, da omejijo fizično aktivnost na prostem, da zračijo prostore, ko so koncentracije delcev najmanjše, običajno v dopoldanskem času,” je poudarila Turšičeva in dodala, da so koncentracije namreč najvišje v večernem času.

S podobnimi težavami se sooča večina evropskih mest v kontinetalnem delu, medtem ko so v skandinavskih državah zaradi vetra razmere boljše.

Na Arsu sicer po pojasnilih Turšičeve v zadnjih letih opažajo zmanjševanje onesnaženja. Z vidika doseganj letnih mejnih vrednostih za delce (40 mikrogramov na kubični meter) v zadnjih letih v Sloveniji na nobenem merilnem mestu niso bile presežene vrednosti.

Preseganje dnevnih mejnih koncentracij (50 mikrogramov na kubični meter, ta pa je lahko po zakonu presežena 35-krat v koledarskem letu) pa se medtem po njenih besedah dogaja praktično na vseh merilnih mestih, je pa na Primorskem teh preseganj vedno manj kot 35. Število je sicer zelo odvisno od vremenskih pogojev v zimskem času, je še pojasnila Turšičeva.

STA


Najbolj brano