Arbitražno sodišče opozorilo Erjavca zaradi neprimernih izjav

Haaško arbitražno sodišče, ki rešuje spor o meji med Hrvaško in Slovenijo, je opozorilo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, naj se vzdrži komentarjev glede delovanja in odločitve sodišča, danes poroča Večernji list. Kot dodaja, je tudi slovenska agentka Simona Drenik komentirala delovanje sodišča in ugibala o končni odločitvi.

Haaško arbitražno sodišče, ki rešuje spor o meji med 
Hrvaško in Slovenijo, je opozorilo slovenskega zunanjega 
ministra Karla Erjavca, naj se vzdrži komentarjev glede 
delovanja in odločitve sodišča. Foto: STA
Haaško arbitražno sodišče, ki rešuje spor o meji med Hrvaško in Slovenijo, je opozorilo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, naj se vzdrži komentarjev glede delovanja in odločitve sodišča. Foto: STA

ZAGREB > Na Erjavčevo izjavo se je s pismom arbitražnemu sodišču konec aprila odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je opozorilo, da to niso bili prvi Erjavčevi neprimerni komentarji, je danes spomnil Večernji list.

Pisno opozorilo naj bi iz Haaga prišlo zaradi izjave, ki jo je Erjavec konec marca dal v intervjuju za velenjsko regionalno televizijo VTV. "Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo nek optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem," je dejal Erjavec.

Kot so izvedeli pri zagrebškem časniku, je arbitražno sodišče odgovorilo tako Zagrebu kot Ljubljani ter potrdilo, da so sprejeli hrvaške pripombe. Poudarili so, da zahtevajo zadržanost glede postopkov ali izjav, ki lahko intenzivirajo spor ali ogrozijo delovanje sodišča. Komentarje in ugibanja o odločitvi sta dajala tako Erjavec kot Drenikova, poudarja Večernji list.

"Kljub temu se zdi, da opozorilo za Erjavca ni bilo dovolj. Pred dvema dnevoma je zatrdil, da se pričakovanjem navkljub, da bi sodba bila lahko objavljena sredi leta, lahko zgodi, da bo odločitev sprejeta po parlamentarnih volitvah a Hrvaškem," navaja časnik. Dodaja, da pravni strokovnjaki niso sploh želeli komentirati zadnje Erjavčeve izjave, ker so ocenili, da je absurdna.

Na pisanje časnika so se danes odzvali na slovenskem zunanjem ministrstvu in izpostavili, da Slovenija zaupnost postopka pred arbitražnim sodiščem ves čas spoštuje in ga bo tudi v prihodnje.

Tako so tudi glede pisma sodišča, o katerem poroča Večernji list in s katerim naj bi bil seznanjen iz diplomatskih virov, sporočili le, da gre za zaupen dokument in Slovenija to spoštuje ter da glede na omenjene enostranske informacije v hrvaških medijih Slovenija arbitražnemu sodišču predlaga, da odobri objavo pisma v celoti.

STA


Najbolj brano