Arbitražno sodišče bo nadaljevalo z delom

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da bo nadaljevalo z delom. Sklenilo je, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe. Hrvati vztrajajo pri izstopu iz postopka.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

HAAG > Sodišče bo zdaj v novi sestavi ponovno preučilo tako pisna kot ustna stališča in številne kartografske in druge dokumente, ki sta jih sodišču predložili obe državi. Nato se bo posvetovalo z obema državama, ali bo potrebna nova ustna obravnava pred dokončno odločitvijo, piše v sporočilu za javnost, ki ga je danes objavilo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar v primeru.

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sporočilo, da je arbitražno sodišče s svojo odločitvijo o nadaljevanju postopka v sporu o slovensko-hrvaški meji zamudilo priložnost, da bi vrnilo zaupanje v neodvisnost in nepristranskost lastnega dela in mednarodnega arbitražnega sodišča na sploh. Vztrajajo pri izstopu iz postopka. Hrvaška diplomacija ponavlja, da so ravnanja Slovenije povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku. "Spominjamo, da je Slovenija s svojimi dejanji bistveno kršila sporazum o arbitraži. Tako ni bilo več mogoče uresničiti ne predmeta niti namena sporazuma. Zaradi tega je na podlagi enoglasne odločitve hrvaškega sabora iz julija 2015 in v skladu z določili mednarodnega prava Hrvaška tudi sprožila postopek za odstop od sporazuma o arbitraži ter je obenem prenehala z njegovim izvajanjem," so zapisali. Kot so znova izpostavili, Hrvaška ni več stranka v tem arbitražnem postopku. "Ministrstvo za zunanje in evropske zadene ne komentira namer ali odločitev arbitražnega sodišča, niti jih nima za obvezujoče za Hrvaško, tako kar zadeva vprašanja postopka ali bistva (meritumu) spora o meji med dvema državama," so sklenili.

Predsednik vlade Miro Cerar in zunanje ministrstvo sta pozdravila današnjo odločitev arbitražnega sodišča o nadaljevanju postopka reševanja spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija bo to odločitev spoštovala in enako pričakuje od Hrvaške, so sporočili. Izpostavili so, da Slovenija še naprej podpira arbitražni postopek in arbitražno sodišče. Slednjemu zaupa, da bo sprejelo pravično, dokončno in zavezujočo odločitev o mejnem sporu.

Arbitražno sodišče je tudi izrecno poudarilo, da "kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije niso take, da bi bilo nadaljevanje postopka nemogoče, zato ne premagajo cilja in namena sporazuma. Ni ovir, da se postopki v okviru arbitražnega sporazuma ne bi nadaljevali," je poudarilo.

STA


Najbolj brano