Apollo in EBRD poravnala kupnino in postala nova lastnika NKBM

Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za razvoj (EBRD) sta danes izpolnila vse pogoje iz junija lani podpisane pogodbe o nakupu stoodstotnega deleža Nove kreditne banke Maribor (NKBM) in poravnala kupnino v višini 250 milijona evrov. Ob tem je že bil izveden tudi prenos delnic ter vpis lastniškega deleža, so sporočili iz NKBM.

Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za razvoj sta 
poravnala kupnino in postala nova lastnika Nove kreditne 
banke Maribor.   Foto: STA
Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za razvoj sta poravnala kupnino in postala nova lastnika Nove kreditne banke Maribor.  Foto: STA

MARIBOR > Prejem kupnine so že potrdili tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer so tudi dodali, da so na kupca že preknjižili deset milijonov delnic banke.

V zvezi z uradnim prevzemom doslej tretje največje državne banke bodo novi lastniki skupaj z upravo NKBM govorili na novinarski konferenci ob 12.30 na sedežu banke v Mariboru. Ob predsedniku uprave Robertu Senici bodo tam še starejši partner v Apollu Gernot Löhr, vodja pisarne EBRD v Sloveniji Jolanta Gabriel in predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec.

Nova lastnika bosta že popoldne na skupščini zamenjala tudi nadzorni svet banke. To bodo postali Britanci Michele Raba, Gernot Löhr in Alexander Saveliev, Švicar Andreo Moneta in Nemec Manfred Puffer, medtem ko iz dosedanjega nadzornega sveta v njem ostaja Andrej Fatur. Odstopne izjave so poleg dosedanjega prvega nadzornika Petra Kukovice podali še Niko Samec, Peter Kavčič in Miha Glavič.

Z nakazilom kupnine se je zaključil prodajni postopek NKBM. Apollo bo imel v NKBM 80-odstotni, EBRD pa 20-odstotni delež.

S tem bo prva od treh velikih bank, ki jih je država konec leta 2013 podržavila in v zameno za zeleno luč Evropske komisije obljubila njihovo privatizacijo, tudi v celoti prodana. Na privatizacijskem seznamu sta še NLB, ki mora biti po sedanjih načrtih delno privatizirana do konca prihodnjega leta, in Abanka, ki mora biti prodana do konca junija 2019.

STA


Najbolj brano