Aplikacija za spremljanje javno finančnih prihrankov občin

Na ministrstvu za javno upravo so pripravili spletno aplikacijo, ki omogoča pregled nad uresničevanjem dogovorjenega nabora sprememb predpisov, ki imajo pozitivne finančne učinke za občinske proračune oziroma odpravljajo administrativne ovire.

Aplikacija za spremljanje javno finančnih prihrankov občin
Aplikacija za spremljanje javno finančnih prihrankov občin 

LJUBLJANA > Ministrstvo za javno upravo je v sporočilu za javnost pojasnilo, da so pretežni del predlogov sprememb dala združenja občin. Do teh predlogov so se opredelila pristojna ministrstva, ki jih je vlada hkrati zadolžila, da tudi sama predlagajo še dodatne možne ukrepe.

Na tej podlagi je bil sprejet skupni seznam državnih predpisov z učinki na občine, ki ga je vlada po navedbah ministrstva do konca leta 2015 realizirala do dveh tretjin, preostanek postopkov pa je v sklepni fazi. Zbirko ukrepov bodo sproti dopolnjevali.

Prek aplikacije je moč preveriti, ali je posamezen ukrep realiziran, delno realiziran ali nerealiziran, v pristojnost katerega ministrstva sodi, pa tudi kakšni so ocenjeni finančni prihranki na letni ravni za občine.

Tako sta recimo med pomembnejšimi ukrepi navedena novi zakon o javnem naročanju, ki bo uveljavljen z aprilom, ter decembra lani uveljavljene spremembe pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih. Finančni učinek zakona na letni ravni je ocenjen na pet milijonov evrov, uredbe pa na tri milijone evrov.

Aplikacija je dostopna na naslovu http://www.enotnazbirkaukrepov.gov.si/ in prek spletnega portala STOP birokraciji.

Vlada in združenja občin sicer doslej glede ocenjene višine prihrankov niso soglašali, saj so v občinah vztrajali, da so prihranki manjši oziroma da jih praktično ne občutijo. Se pa tudi na vladni strani strinjajo, da vsi ukrepi ne učinkujejo v vseh občinah enako in v istem časovnem obdobju ter da je obseg učinkov od občine do občine različen.

STA


Najbolj brano