Anketa Dela: ZL se je zavihtela na vrh

Po junijski anketi Dela se je ZL zavihtela na vrh in se pri devetodstotni podpori izenačila s SDS. Sledi SMC s 7,6-odstotno podporo, kar je doslej najnižja izmerjena podpora stranki od ustanovitve pred letom dni, piše današnje Delo. Podpora SMC pada že četrti mesec zapored.

Luka Mesec Foto: STA
Luka Mesec Foto: STA

LJUBLJANA > Sledi SD s sedmimi odstotki, NSi podpirajo štirje odstotki vprašanih, Desus 2,6 odstotka in ZaAB 0,3 odstotka.

Po poročanju Dela je ta mesec izrazito zrasla zunajparlamentarna SNS, ki jo podpora 2,3 odstotka vprašanih. SLS podpira 0,6 odstotka vprašanih, kar je bistveno manj kot v prejšnjih anketah. PS ima 0,4 odstotno podporo, DL pa 0,2-odstotno.

Katero drugo stranko bi volilo 0,2 odstotka sodelujočih v anketi, nobene 12,4 odstotka, neopredeljenih je 28,6 odstotka, volitev pa se ne bi udeležilo 15,8 odstotka vprašanih.

Junija je dobila vlada nekoliko nižjo oceno kot maja, in sicer 2,51 (maja 2,53). Vlado podpira 20 odstotkov volivcev, ne podpira je dobra polovica, slaba tretjina pa ji je dodelila srednjo oceno ali pa se ni znala opredeliti.

Državni zbor je dobil višjo oceno kot maja, in sicer 2,41 (maja 2,33). DZ ne podpira dobra polovica, pozitivno oceno mu je dalo 15,7 odstotka vprašanih, slaba tretjina pa mu je dodelila srednjo oceno ali pa se ni znala opredeliti.

V junijskem barometru priljubljenosti ni bistvenih novosti. Boruta Pahorja se po navedbah Dela škandali, ki jih povzroča, ne dotaknejo, saj je še vedno najbolj priljubljen politik, vendar tokrat z nekoliko nižjo oceno. Sledijo mu Violeta Bulc, Tanja Fajon in Goran Klemenčič. Najbolj se je ocena zvišala Luki Mescu, ki je na petem mestu. Ocena pa se je najbolj znižala Dušanu Mramorju.

Telefonsko anketo je med 1. in 5. junijem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov za uredništvo Dela naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

STA


Najbolj brano