Anketa Dela: Slovenija naj zaradi beguncev uvede nadzor meje

Slovenija naj uvede nadzor meja, ki jih skušajo prečkati begunci, je pokazala anketa časnika Delo. Tri četrtine vprašanih je odgovorilo, da naj izvaja poostren režim na meji, petina pa jih zagovarja bolj ohlapen mejni režim. To predstavljajo zlasti podporniki ZL.

Slovenija naj uvede nadzor meja, ki jih skušajo prečkati 
begunci, je pokazala anketa časnika Delo. Tri četrtine 
vprašanih je odgovorilo, da naj izvaja poostren režim na meji, 
petina pa jih zagovarja bolj ohlapen mejni režim. Foto: Jure Batagelj
Slovenija naj uvede nadzor meja, ki jih skušajo prečkati begunci, je pokazala anketa časnika Delo. Tri četrtine vprašanih je odgovorilo, da naj izvaja poostren režim na meji, petina pa jih zagovarja bolj ohlapen mejni režim. Foto: Jure Batagelj

LJUBLJANA > Uvedbi nadzora na meji pa so bolj naklonjeni anketiranci od 18 do 25 let, visoko izobraženi in podporniki SDS.

Skoraj tretjina vprašanih meni, da se je Slovenija dobro pripravila na val beguncev z nemirnega Bližnjega vzhoda. Petina jih ni bila prepričanih, da so bile priprave dobre, zadovoljive ali pomanjkljive, in so se odločili za srednjo oceno, petina pa jih je bila prepričana, da so bile priprave na begunce slabe.

Podporniki SMC bolj pogosto kot podporniki drugih skupin menijo, da je Slovenija dobro pripravljena. Da ni dovolj pripravljena, menijo zlasti ljudje od 26 do 35 let in prebivalci Osrednje Slovenije.

Anketa je tudi pokazala, da so prebivalci zelo zadržani pri številu beguncev, ki naj jih sprejme Slovenija. Četrtina vprašanih namreč meni, da je 1000 zgornja sprejemljiva meja, slaba petina pa je zagovornica nekaj sto beguncev. Če se k temu prišteje 12 odstotkov tistih, ki menijo, da naj Slovenija sprejme do 100 beguncev, se pokaže, da več kot polovica vprašanih ni pripravljena sprejeti več kot 1000 beguncev.

Nekaj tisoč bi jih bilo sprejemljivih za 11 odstotkov vprašanih, nekaj bi jih bilo pripravljenih sprejeti tudi več kot 10.000, 16 odstotkov anketirancev pa ne bi sprejelo niti enega begunca.

Glede na to, da bodo v sredo verjetno na evropskem svetu odločali tudi o sistemu kvot za begunce, je Delova anketa preverila, ali bi predlog, da bi bile države, ki bi se upirale kvotam, finančno kaznovane, dobil podporo v Sloveniji. Takega ukrepa ne podpira polovica vprašanih, 37 odstotkov pa bi ga. Podprli bi ga podporniki SMC in starejši.

In kakšen je za anketirance najprimernejši scenarij, če bi Slovenija sprejela večje število beguncev. Skoraj polovica jih meni, da bi morali poskrbeti, da se čim prej vrnejo v svojo državo, pri nas naj ostanejo, dokler ne bo vrnitev mogoča (18 odstotkov). Dobra desetina se zavzema za integracijo v slovensko družbo, slaba desetina pa meni, da bi jim morali zagotoviti dostojno življenje.

STA


Najbolj brano