Analitika od SDH pričakujeta dokončno odločitev glede Telekoma

Finančna analitika Matej Tomažin in Sašo Stanovnik od sredine seje nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) pričakujeta dokončno odločitev glede prodaje Telekoma. Stanovnik je glede prodaje previden, Tomažin pa je prepričan, da bodo nadzorniki na podlagi vladne razlage spornih vsebin tokrat vendarle podprli prodajo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > “Vlada je podala dodatno razlago tiste vsebine, zaradi katere nadzorni svet SDH ni podal soglasje. Zato pričakujem, da bo nadzorni svet sedaj podprl odločitev uprave SDH, ki se s prodajo strinja,” je ocenil poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov Matej Tomažin.

Vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Sašo Stanovnik pa je v luči nedavnega dogajanja izrazil nekoliko več zadržanosti. “Žal nimam nobenih pričakovanj, upam le, da bo nekdo sprejel odločitev: bodisi sprejem ali zavrnitev ponudbe Cinvena,” je bil neposreden.

Negotovost pred sredino odločitvijo nadzornikov SDH se je izrazila tudi v ceni delnic največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja. Te so danes ob slabih 34.000 evrih prometa izgubile 3,45 odstotka in pristale na 98 evrih.

V holdingu so danes zgolj potrdili, da se bo sedemčlanski nadzorni svet pod vodstvom predsednika Sama Lozeja sestal v sredo, predvidoma ob 17. uri. Do takrat v Cinvenu tudi pričakujejo odločitev glede prodaje.

Po neuradnih informacijah iz dobro obveščenih virov so v Cinvenu optimistični, da bo prišlo do prodaje, sam rok za odločitev naj bi bili celo pripravljeni podaljšati za dan ali dva.

Do dodatno s strani vlade postavljenih pogojev glede ohranitve sedeža Telekoma v Sloveniji in prodaje družbe Soline, ki je zdaj v lasti Telekoma in upravlja park Sečoveljske soline, v Cinvenu naj ne bi imeli zadržkov.

Cinven po poročanju Televizije Slovenije sicer čaka še na odobritev prodaje Telekomove hčerinske družbe v Makedoniji, dovoljenje slovenskega urada za varstvo konkurence za pripojitev Debitela ter povečevanje deleža v družbi T2.

Ugibanja o razpletu zgodbe se sicer gibajo od tega, da se bodo nadzorniki odločili ter prodajo odobrili, do tega, da bi končno odločitev znova preložili na vlado. Po informacijah Televizije Slovenija pa bi lahko prišlo tudi do tega, da bi nadzorniki, ki nasprotujejo prodaji, v sredo odstopili.

Člani nadzornega sveta SDH so poleg Lozeja še Stane Seničar, ki je tudi namestnik predsednika, ter Roman Dobnikar, Nives Cesar, Pavel Gorišek, Miran Škof in Simona Razvornik Škofič, predstavnica zaposlenih. Slednja se bo tudi tokrat zaradi konflikta interesov - sodelovanja na prodajnem projektu Telekoma -, izločila iz glasovanja. Lozej ima ob neodločenem izidu dvojni glas.

STA


Najbolj brano