Alpina in Draž z novo kolekcijo modne obutve

Žirovska Alpina ter oblikovalca Urška in Tomaž Draž so to jesen na prodajne police postavili posebno kolekcijo modne obutve Alpina Draž, s katero uresničujejo idejo o pleteni obutvi. Sodelovanje poteka od leta 2013, snujejo pa tudi že nove projekte. Kot poudarjajo v Alpini, gre za nove tržne prijeme in priložnost za krepitev znamke.

Tomaž in Urška Draž Foto: STA
Tomaž in Urška Draž Foto: STA

ŽIRI > Direktor divizije moda v Alpini Franci Kavčič je na današnji novinarski konferenci v Žireh pojasnil, da so združili idejo, Alpinino tehnologijo, znanje Alpinih strokovnjakov in vrhunski slovenski dizajn, ki sta ga vnesla Urška in Tomaž Draž. “Naša filozofija so udobje, narava in izbrani materiali, kolekcijo Alpina Draž pa dopolnjuje tudi ekskluzivni dizajn,” je izpostavil.

Elegantne interpretacije udobnega športnega čevlja v drznejših barvah v umetelnih vzorcih daje kolekciji pridih unikatnosti in jo je mogoče kombinirati s športnimi in poslovnimi oblačili. Kot je povedal Tomaž Draž, želi podirati tabuje, zato sta z Urško pripravila kombinacijo športnih superg in večerne obleke, pri čemer sta naletela tako na odobravanje kot na zgražanje.

12 ženskih in dva moška modela

Od leta 2013 je bilo v partnerstvu Alpina Draž izdelanih že več kot 30 modelov, ki jih je bilo doslej mogoče posebej naročati. “Sedaj pa smo se odločili, da bomo iz vseh modelov, za katere verjamemo, da se bodo prijeli in prodajali, oblikovali nizkoserijsko kolekcijo,” je pojasnil oblikovalec.

V večjem obsegu je kolekcija, ki je sestavljena iz 12 ženskih in dveh moških modelov, v trgovine prišla danes. Na voljo je v šestih Alpinih trgovinah po Sloveniji in v spletni trgovini, v kratkem jo bodo lansirali tudi v prodajalne na Hrvaškem, nato pa jo želijo predstaviti še na drugih trgih.

Pri nekaterih modelih kot material prevladuje pletenina, drugi se ponašajo s kombinacijo pletenine in usnja. Med zanimivejše modele so se prebili motivi s pleteno žirovsko čipko, ki so nastali v sodelovanju Draža in čipkarske šole Žiri. S tem simbolično združujejo dve pomembni žirovski tradiciji, in sicer čevljarstvo ter klekljarstvo.

Čevlji s pleteninami

Kot je pojasnila vodja razvoja mode v Alpini Majda Rezar, čevljev s pleteninami v preteklosti še niso delali, zato je bil njihov razvoj pravi izziv. Sedaj v sodelovanju z Dražem že snujejo nove projekte. V pripravi je moška usnjena obutev, ki bo na prodajnih policah predvidoma do konca leta, ko bodo predstavili tri nove moške modele.

Modna obutev je sicer pomemben del Alpinine proizvodnje. Alpina, ki bo prihodnje leto praznovala 70 let, s svojo skupino letno ustvari 58 milijonov evrov prihodkov in izdela približno 1,5 milijona parov čevljev. V sklopu modnega programa letno izdela 900.0000 parov, pri čemer je 86 odstotkov namenjeno izvozu, v sklopu športnega programa pa 600.000 parov, od katerih jih gre v izvoz 83 odstotkov.

STA


Najbolj brano