Alojz Rebula nominiran za nagrado Državljan Evrope

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je ob podpori kolegov Milana Zvera (EPP/SDS), Romane Tomc (EPP/SDS), Franca Bogoviča (EPP/SLS) in Patricije Šulin (EPP/SDS) za nagrado Državljan Evrope predlagal akademika, pisatelja in prevajalca Alojza Rebulo, so v sredo sporočili iz Peterletove pisarne.

Alojz Rebula je nominiran za nagrado Državljan Evrope Foto: Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Alojz Rebula je nominiran za nagrado Državljan Evrope Foto: Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRUSELJ > V utemeljitvi nominacije so napisali, da Alojz Rebula v svojih delih neutrudno opozarja na vprašanja demokracije, pluralnosti in medsebojnega spoštovanja ter se pri tem vseskozi zavzema za preseganje temnih senc preteklosti in za skupno dobro v duhu potrjevanja človekovega dostojanstva.

Alojz Rebula je sodobni intelektualec, ki že več kot šest desetletij neprekinjeno ustvarja na stičišču dveh kultur, slovanske in romanske. Srčiko njegovega sporočila, ki izžareva iz njegovih del, predstavlja boj za pravice narodnostnih manjšin, katere del je tudi Rebula sam. Skrb za razvoj ogroženega jezika, svoje materinščine, doživlja kot vrednoto evropske dimenzije, piše v utemeljitvi nominacije.

Rebula je bil vseskozi prepričan zagovornik in tvorec trdnega sodelovanja evropskih literatov. V Sloveniji je širil poznavanje sodobnih evropskih književnikov in se hkrati zavzemal za prodor slovenske književnosti na evropska tla. Tudi v svojem pedagoškem delu je bil Rebula eminentni ambasador medkulturnega dialoga. Kot duhovni svetovljan, kot eminentni potrjevalec evropske dimenzije slovenske kulture ostaja močna oporna točka v potrjevanju evropskosti Slovenije, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Desus) je skupaj s poslancema Tanjo Fajon (S&D/SD) in Igorjem Šoltesom (Zeleni/Verjamem) letos za nagrado predlagal filozofinjo, sociologinjo, političarko in publicistko Spomenko Hribar.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU o temeljnih pravicah in spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic.

Lani je nagrado prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.

STA


Najbolj brano