• Alma Sedlar je  nepreklicno odstopila z mesta namestnice 
predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.
    Alma Sedlar je nepreklicno odstopila z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.
    Foto: Sta

Alma Sedlar nepreklicno odstopila z mesta namestnice predsednika KPK

torek, 12. september 2017, 11:15

Alma Sedlar je predsednika republike Boruta Pahorja pisno obvestila, da nepreklicno odstopa z mesta namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Kot je pojasnila, je dlje časa opozarjala na nepravilnosti, a se ni nič spremenilo. Stvari so prišle do točke, ko je njeno delo popolnoma onemogočeno, je dejala.

LJUBLJANA > S svojo prisotnostjo na komisiji Alma Sedlar, kot je dejala, ne bi mogla narediti ničesar koristnega več. Ni namreč videti, da bodo pristojni “potegnili potezo, ki bi jo morali potegniti, da bi se res kaj spremenilo”.

Na vprašanje, ali ima v mislih menjavo predsednika KPK, je odvrnila, da to ni v njeni pristojnosti. Dokler je verjela, da s svojim poskusom delovanja lahko kar koli doseže, in upala, da se bo kaj spremenilo, je vztrajala. “Čeprav je bila cena, ki sem jo za to plačevala, zelo visoka,” je pojasnila.

Sedlarjeva je dejala, da se je ves čas poročalo o nesoglasjih med njo in predsednikom komisije Borisom Štefanecom. “Če bi že lahko govorili o kakšnih nesoglasjih, so bila izključno iz strokovnih razlogov,” je pojasnila. Opomnila je, da je pravilnost njene presoje večkrat potrdilo tudi sodišče, in to doslej že na vseh stopnjah.

Kot je Sedlarjeva zapisala v odstopni izjavi predsedniku republike Borutu Pahorju, njen nepreklicni odstop ni le odstop zaradi sistematičnega onemogočanja opravljanja funkcije in dela, šikaniranja, degradacij ter diskriminacije, temveč je tudi odstop iz protesta, ker si je politični vrh pred razmerami na KPK več kot tri leta zatiskal oči, obenem pa od odstopa prejšnjega senata do danes ni bilo narejeno praktično nič za boljši zakonodajni in sistemski okvir, ki bi omogočil učinkovitejše delo komisije.

Kot je dodala, želi Borutu Pahorju s svojim odstopom tudi “olajšati odločitev v trenutku, ko bo morda nastopil čas, da presekate gordijski vozel in naredite potezo, s katero morda lahko še rešite KPK”. Nujni predpogoji za učinkovitejše nadaljnje delo in obstoj komisije pa so po njenem mnenju zamenjava vodstva, kadrovska prevetritev, zunanja revizija kadrovanja in poslovanja ter učinkovitejši sistemski in zakonodajni okvir.

Sedlarjeva od predsednika republike zahteva, da jo razreši najpozneje s 30. septembrom.

STA


Povej naprej: