Ali so v DUTB omejili visoka izplačila?

Od aprila, ko je DUTB na podlagi spremenjene politike prejemkov prilagodila plače izvršnih direktorjev, na tem področju ni bilo sprememb, so v odzivu na ugotovitve računskega sodišča o izvedenih popravljalnih ukrepih v zvezi s spoštovanjem vladnega sklepa o politiki prejemkov pojasnili na DUTB.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so spomnili, da politika prejemkov ureja prejemke izvršnih in neizvršnih direktorjev t. i. slabe banke, medtem ko prejemkov drugih zaposlenih ne ureja.

V zvezi z Manssonovimi prejemki so na DUTB danes pojasnili, da njegova plača od spremembe politike prejemkov mesečno znaša 14.126,54 evra. Povečana izplačila, ki so vidna v spletni aplikaciji za dostop do informacij javnega značaja, se nanašajo na poračune plač za leto 2014 in 2015 ter na plačilo socialnih prispevkov. Mansson kot švedski državljan socialne prispevke plačuje na Švedskem. Ker je švedski sistem drugačen od slovenskega in zaradi narave njegovega socialnega zavarovanja te prispevke plačuje enkrat letno. Poračunov plač, ki se nanašajo na druge zaposlene, DUTB ne razkriva ne glede ne to, ali gre za slovenske državljane ali za državljane drugih držav, so zapisali.

Računsko sodišče je nedavno objavilo porevizijsko poročilo na podlagi revizije postopkov za vzpostavitev in delovanje DUTB. Nekateri mediji so minuli konec tedna posebej izpostavili del o uskladitvi prejemkov vodilnih v DUTB z letos sprejeto novo politiko prejemkov. Ta naj bi omejila visoka izplačila, ki so razburjala javnost.

Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da vlada ni v vseh pogledih sledila smernicam za plače vodilnih v državnih družbah in ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela.

V primeru ukrepov same DUTB pa je ugotovilo, da je ta sicer sklenila anekse k pogodbam, a le začasno oz. za določeno obdobje, ker se izvršni direktorji Mansson, Janez Škrubej in Aleš Koršič z DUTB niso uspeli dogovoriti o implementaciji nove politike prejemkov v pogodbe o zaposlitvi.

Z aneksi DUTB po navedbah revizorjev ni ukinila določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov. Ti so tako še vedno upravičeni do variabilnega dela plačila, za izplačilo katerega merila niso določena in ki naj bi ga nova plačna politika ukinila.

Računsko sodišče je ugotovilo še, da v aneksih k pogodbam o zaposlitvi glavnega izvršnega direktorja Manssona in Škrubeja ni posebnih določb glede 50-odstotnega dodatka k znesku fiksnega dela prejemka za Manssona in glede dodatka za obseg in kompleksnost nalog v znesku 2000 evrov za oba izvršna direktorja, kot to določa politika prejemkov, temveč je za znesek teh dodatkov povečan znesek fiksnih prejemkov.

Zaradi nejasne opredelitve vsebine zneska v aneksu bi bilo tako po mnenju računskega sodišča mogoče razumeti, da izvršnima direktorjema pripada višji znesek, kot ga je določila vlada.

So pa v časniku Dnevnik opozorili še na nekatera velika izplačila v zadnjih devetih mesecih. Z enim od teh naj bi fizični osebi v tujino nakazali 71.000 evrov.

STA


Najbolj brano