Ali se noveli obeta podpora?

V razpravi o predlogu novele, po kateri je zakonska zveza določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol, je med zagovorniki predloga slišati, da je za njegov sprejem skrajni čas, saj je treba odpraviti diskriminacijo. Nasprotniki predloga pa opozarjajo, da matere narave ni mogoče spremeniti z zakonom.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, poslanci obravnavajo po skrajšanem postopku. Tudi vrsta postopka je poleg spreminjanja definicije zakonske zveze med nekaterimi poslanci predmet kritike.

Poslanci bodo o predlogu novele glasovali nocoj. Poleg predlagateljev, ZL, naj bi nocoj glasove za novelo prispevali v SD in ZaAB, bolj vprašljiva je enotna podpora v SMC, kjer se bodo o podpori dokončno odločili tik pred glasovanjem. V Desus enotnega stališča nimajo, njihovi poslanci bodo glasovali po svoji vesti. V SDS in NSi novele ne bodo podprli. Poslansko razpravo, ki naj bi predvidoma trajala sedem ur, na trgu pred parlamentom spremlja množica udeležencev shoda koalicije Za otroke gre!, ki poslance poziva, naj predlog novele zavrnejo.

Razprava na to temo poteka že od konca 80. let

Kot pravi Anja Bah Žibert (SDS), je postopek brez javne razprave "dokaz, da nas potiskate v preteklost, kjer razprav sploh ni bilo". Janja Sluga (SMC) pa nasprotno meni, da javna razprava na to temo poteka že od konca 80. let.

Zagovorniki predloga sicer njegov pomen vidijo predvsem v odpravi diskriminacije. "Ne moreš registrirati partnerske skupnosti, kot da registriraš avto, že sama ta registracija pomeni diskriminacijo," je glede sedaj veljavne zakonodaje dejala Jasna Murgel (SMC). Ob tem opozarja, da imajo istospolni kljub registraciji manj pravic kot člani zakonske zveze, saj jim ne pripadajo nekatere pravice, denimo na področju zavarovanja in nege partnerja.

Nekateri so v razpravi poudarili, da je za sprejem predlagane novele skrajni čas. Kot je pojasnila Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB), si predstavniki civilne družbe že 26 let prizadevajo, da bi ukinili sistemsko diskriminacijo istospolnih parov in družin v slovenski zakonodaji. "Čas je da naredimo konec tej temeljni družbeni krivičnosti," je poudarila.

Več tisoč ljudi je na shodu pod geslom Za otroke gre! izrazilo nasprotovanje predlogu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Voditelji istoimenske koalicije so izpostavljali, da posvojitev ni pravica, pač pa ima otrok pravico do posvojitve v najboljše okolje. V primeru sprejema novele napovedujejo zbiranje podpisov za referendum. Na shod so v znak nasprotovanja noveli udeleženci prinesli transparente z napisi Za zdravo pamet, To so naši vnuki in vnukinje, Sem mati, ne starš 2, Ta zakon ruši družino, Na poroki želim biti ženin, ne oseba B, Je suis otrok in podobnimi. Zbrane so med drugim nagovorili sovoditelja koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc ter predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše.

Tudi Marija Bačič (SD) je ocenila, da se družba spreminja "in mi ji moramo slediti". Istospolne skupnosti so po njenih besedah bile, so in bodo še naprej. "In tega ne bomo preprečili. Življenje pač najde svojo pot," je dejala. Z morebitnim sprejetjem novele po njenih besedah žena in mož "ne bosta nič manj mož in žena in tudi družina ne bo nič manj družina".

Vrtovec se strinja, da se istospolnim zagotovijo enake pravice, ne strinja pa se z določbami glede posvojitev otrok

Nasprotno pa meni Jernej Vrtovec (NSi), ki je kritičen do predloga, da se iz zakona črtata besedi mož in žena, ki se nadomestita z besedno zvezo dve odrasli osebi. "Torej jaz ne bom več imel žene," je ugotovil. Ob tem je spomnil tudi na ustavno določbo, da država varuje družino ter materinstvo in očetovstvo. Vrtovec se sicer, kot pravi, strinja, da se istospolnim zagotovijo enake pravice, ne strinja pa se z določbami glede posvojitev otrok.

Luka Mesec iz ZL, ki je v DZ vložila omenjeni predlog, meni, da je v javnosti prišlo do nesoglasja o tem, kaj se danes sprejema. V elektronski poštni nabiralnik je namreč prejel več kot 450 pozivov, naj poslanci rešijo narod pred propadom. A kot poudarja Mesec, gre danes le za spremembo člena, s katero istospolni dobivajo ekonomske in socialne pravice, ki jim pripadajo. S tem pa se po njegovih besedah nikomur nič ne jemlje.

Da se je treba učiti strpnosti in jo prenašati na svoje potomce, je prepričana tudi Jana Jenko (Desus), ki pravi, da s podporo noveli nima težav. Vprašala se je, kako se bodo tisti, ki danes nasprotujejo izenačitvi pravic, odzvali takrat, ko se bo istospolna usmerjenost pojavila v njihovem domu. Kot je dodala, istospolna usmerjenost obstaja, odkar obstaja človeštvo.

V DeSUS sicer glede predloga nimajo enotnega stališča. Marinka Levičar (DeSUS) je tako napovedala, da predloga ne bo podprla, saj staršem ne daje možnosti posvojiti svojih vnukov. To možnost bi po njenih besedah v Desus tudi predlagali, če bi se novela obravnavala po rednem postopku.

SDS: Ne morete spremeniti matere narave

Več podpornikov novele je poudarilo tudi, da Slovenija z njenim sprejetjem vstopa v 21. stoletje. "Ali vaše 21. stoletje pomeni to, da brišete spol," je ob tem vprašala Anja Bah Žibert (SDS). "Ne morete spremeniti matere narave, mama je mama, tudi če je otrok zaradi različnih okoliščin potem primoran živeti drugače," je pojasnila. Po njenih besedah sta dva moška lahko odlična očeta in enako velja za mami, "ne more pa biti oče mama in mama ne oče. Tega ne morete spremeniti z nobenim zakonom," je poudarila.

STA


Najbolj brano