Ali se ministrica otepa uresničevanja vladnih sklepov o idrijskem rudniku?

Premier Miro Cerar se je z ministrico Julijano Bizjak Mlakar sestal glede uresničevanja vladnih sklepov o idrijskemu rudniku s strani ministrstva, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Ministrica je ob robu zaključnega posveta o medijski zakonodaji povedala, da se ministrstvo za kulturo angažira za realizacijo omenjenih sklepov vlade.

Premier Miro Cerar se je z ministrico Julijano Bizjak Mlakar 
sestal glede uresničevanja vladnih sklepov o idrijskemu 
rudniku s strani ministrstva, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Foto: Saša Dragoš
Premier Miro Cerar se je z ministrico Julijano Bizjak Mlakar sestal glede uresničevanja vladnih sklepov o idrijskemu rudniku s strani ministrstva, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA > Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

V koaliciji so ostro nastopili do kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki se je tokrat znašla na prepihu zaradi neizpolnjevanja sklepov vlade v zvezi z idrijskim rudnikom. Dragan Matić (SMC) meni, da bo ministrica morala razmisliti o svojih nadaljnjih potezah. A v koaliciji odločitev o njenem položaju prepuščajo premierju Miru Cerarju. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi novinarjem izpostavil odnos nadrejenega in podrejenega pri izpolnjevanju nalog. Po njegovih besedah je premier v tem primeru pač tisti, ki narekuje izvajanje zadev. Jurša se strinja, da imajo pravniki včasih različna mnenja, a v tem primeru gre po njegovih besedah za ljudi in za kulturno dediščino, za katero je treba poskrbeti. Kot je dejal Jurša, z delom ministrice iz njihovih vrst načelno nimajo velikih težav, "imamo pa v tej zadevi glede idrijskega rudnika svoje mnenje". Tudi osebno Jurša ocenjuje, da mora ministrica naloženo izvesti. Okrcali je v DeSUS še niso, bodo pa z njo o tej zadevi govorili, je napovedal.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem nalog, vključno z vzdrževanem nezalitega dela jame in monitoringom območja rudnika. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da se javni zavod, ki se je ob ustanavljanju znašel pod okriljem ministrstva za kulturo, ne more ukvarjati z rudarstvom.

Današnji Dnevnik je pisal, da je Cerar razen s tem, da se Bizjak Mlakarjeva "otepa uresničevanja vladnih sklepov o idrijskem rudniku", nezadovoljen tudi z ministričinimi javnimi nastopi, "v katerih je kritizirala delo drugih ministrov in predsednika vlade". V kabinetu predsednika vlade zadeve niso želeli dodatno komentirati.

"Nikakor ne drži, da se ministrstvo za kulturo ne bi angažiralo za realizacijo sklepov vlade," pa je ministrica za kulturo poudarila ob robu zaključnega posveta o medijski zakonodaji. Dodala je, da so na ministrstvu za kulturo edini, ki izvajajo sklepe vlade, kljub temu, da so bila za te sklepe zadolžena še druga ministrstva - za infrastrukturo, gospodarstvo, okolje in prostor.

Področje je po besedah ministrice s pravnega vidika izjemno zapleteno, saj rudarske dejavnosti ni lahko spraviti pod okrilje javnega kulturnega zavoda, da mora potem ta zavod, ki nima nobenega zaposlenega, prevzeti nevarno dejavnost, kot je rudarska.

"Javni zavod je treba umestiti v pravni sistem, za kar trenutno ni poskrbljeno, in zagotoviti nadzor ministrstva nad celotnim poslom. Pridobili smo pravno in tehnično analizo, kjer so navedene tudi možne rešitve. Z vsem tem smo pripravili določene predloge in želimo vse preteklo delo predstaviti javnosti in predlagati rešitve. Vsega ne moremo realizirati sami," je še povedala Bizjak Mlakarjeva.

Po pisanju Dnevnika, naj bi se kulturni ministrici zaradi Cerarjevega nezadovoljstva majal ministrski stolček. Ministrica je navedbe Dnevnika absolutno zanikala in dodala, da se je "s premierjem vselej pogovarjala zelo kulturno".

STA


Najbolj brano