Ali hrvaška zelenjava že izriva slovensko?

Slovenski pridelovalci zelenjave že imajo težave pri prodaji svojih pridelkov Mercatorju, pravijo. Ta naj bi namreč vrata na stežaj odprl hrvaški zelenjavi, kar pa v Mercatorju odločno zanikajo. “Prioriteta je odkup slovenskega sadja in zelenjave,” zatrjujejo v Mercatorju.

 
V Istri so zaskrbljeni: bo domača zelenjava še dovolj dobra za Mercator? Foto: Petra Vidrih
V Istri so zaskrbljeni: bo domača zelenjava še dovolj dobra za Mercator? Foto: Petra Vidrih

KOPER, LJUBLJANA > “Kar naenkrat je z našo zelenjavo vse narobe,” je zgrožen kmet iz Istre. “Slišal sem, da Mercator zadnje čase precej komplicira pri odkupu slovenske zelenjave, medtem ko tovornjaki s hrvaško registracijo brez težav prečkajo rampo centralnega skladišča v Ljubljani.” Boji se, da so morda v ozadju že vplivi novega lastnika Mercatorja - hrvaškega Agrokorja.

Mercator je v zadnjem času zavrnil tudi nekaj tovornjakov Kmetijske zadruge (KZ) Agraria, ker da zelenjava ni ustrezala evropskim kriterijem. Direktor Agrarie Robert Fakin je te dni na dopustu in zadev ne želi komentirati, dokler jih natančno ne preuči. Pravi le, da ima Mercator zelo stroge kriterije za odkup sadja in zelenjave. Lahko da zelenjava iz Istre res ni ustrezala strogim (lepotnim) kriterijem, kar pri tem vremenu niti ne bi bilo čudno, poleg tega pa je sedaj čas dopustov in povpraševanja po zelenjavi je manj, pravijo poznavalci. “Lahko pa, da je Mercator že odprl vrata hrvaškim pridelovalcem, kar je na nek način tudi logično: Mercator je po novem v hrvaških rokah, njihov domači trg pa je poln cenejšega sadja in zelenjave,”razmišlja Fakin. “Pričakovali smo, da bo do tega prišlo. A vseeno si nismo mislili, da tako hitro,” je zaskrbljen.

V Mercatorju odločno zanikajo, da bi prednost pri odkupu dajali hrvaški zelenjavi. Prav nasprotno: trdijo, da s slovenskimi pridelovalci, tudi s KZ Agraria, vse tesneje sodelujejo, kar ne nazadnje dokazujejo tudi številni oglasi, na katerih zadružniki Agrarie promovirajo svoje pridelke. “Naša prioriteta je odkup slovenskega sadja in zelenjave, ker si ga kupci želijo,” zatrjuje Tanja Durin iz Mercatorja. Pri pregledu pridelkov ob prevzemu pa morajo upoštevati evropske tržne standarde. To velja tako za slovenske kot za tuje pridelke, poudarja. “Če sadje in zelenjava nista skladna s temi standardi, takega blaga ne moremo dati na police. Tudi zato, ker želijo kupci le takšne pridelke, ki so že na pogled prvovrstne kakovosti,” pojasnjuje.

V Mercatorju pravijo, da so lani povečali odkup slovenskih pridelkov za petino, letos pa še za desetino. “Sicer pa je odkup odvisen od povpraševanja, ki se tako rekoč dnevno spreminja. Tudi cene določamo glede na ponudbo in povpraševanje,” pojasnjuje Durinova. Kot še dodaja, so cene podobnih pridelkov iz tujine lahko tudi nižje od slovenskih.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano