Ali bodo ponovili premoženjski nadzor nad Janšo?

Člani senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bodo v prihodnjih dneh sestali in pretehtali, ali ponoviti nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, so pojasnili na KPK. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo del poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

Člani senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bodo v prihodnjih dneh sestali in pretehtali, ali ponoviti nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, so pojasnili na KPK. Foto: STA
Člani senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se bodo v prihodnjih dneh sestali in pretehtali, ali ponoviti nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, so pojasnili na KPK. Foto: STA

LJUBLJANA > Na KPK so potrdili tudi, da so sodbo vrhovnega sodišča že prejeli, kar pomeni, da morajo s svojih spletnih strani zdaj odstraniti ta del poročila. Prav tako morajo Janši v roku dveh tednov povrniti 538,68 evrov stroškov z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem pa vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu in se do tega ni opredeljevalo.

KPK je pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša, ki pravi, da je objava poročila prinesla nepopravljive posledice, poudarja, da tega poročila zdaj "ni več". Nekdanji senat, ki je izdal poročilo, pa je v odzivu na odločitev sodišča zapisal, da lahko sedanji senat postopke ponovi.

STA


Najbolj brano