Ali bo Janša odgovoril na osnutek poročila KPK?

Danes opolnoči se izteče rok, do katerega se predsednik SDS Janez Janša lahko izjasni glede ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), povezanih z njegovim premoženjskim stanjem. Kot so pojasnili na komisiji, njegovih pojasnil doslej še niso prejeli.

Danes opolnoči se izteče rok, do katerega se predsednik 
SDS Janez Janša lahko izjasni glede ugotovitev Komisije za 
preprečevanje korupcije (KPK), povezanih z njegovim premoženjskim stanjem. Foto: STA
Danes opolnoči se izteče rok, do katerega se predsednik SDS Janez Janša lahko izjasni glede ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), povezanih z njegovim premoženjskim stanjem. Foto: STA

LJUBLJANA > Mediji so v začetku meseca poročali, da Janez Janša v petnajstdnevnem roku ni prevzel osnutka poročila, ki mu ga je 26. maja poslal KPK. V Janšev hišni predalnik ga je komisija nato vložila 12. junija.

Danes se izteče rok, do katerega lahko Janša posreduje svojo izjasnitev glede osnutka. Če komisija njegovih pojasnil tudi danes ne bo prejela, bo postopek tekel naprej v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, so še pojasnili na KPK.

Vrhovno sodišče je na začetku marca letos odpravilo poročilo o nadzoru Janševega premoženjskega stanja, ki ga je pripravil prejšnji senat KPK, ker se Janša o njem ni mogel izreči. Tedaj je predsednik komisije Boris Štefanec napovedal, da bodo ponovno pregledali njegovo premoženjsko stanje, in pojasnil, da bo senat dokumente pregledal, ugotovil, ali obstajajo kakršna koli neskladja ter jih poskušal odpraviti, morda tudi s pomočjo zavezanca.

Vendar pa je KPK pristojna za pregledovanje premoženjskega stanja funkcionarjev le za zadnjih deset let, kar pomeni, da bodo morali listine, ki segajo v čas pred marcem 2005, izločiti.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila vsebina poročila sicer praktično enaka kot v prvotnem poročilu, ko je KPK pri Janši ugotovila vsaj 210.000 evrov nepojasnjenega izvora.

STA


Najbolj brano