Alenka Bratušek: O prodaji Telekoma mora odločati vlada

ZaAB zahteva, da o prodaji Telekoma Slovenije odloča vlada, je danes poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek. “Vlada se mora seznaniti s postopkom, z vsemi dejstvi in na koncu sprejeti odločitev. Bežati od tega ne more,” je izpostavila in dodala, da lahko o tem odloči tudi DZ.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik vlade Miro Cerar se po oceni Alenke Bratušek želi odločitvi o prodaji “očitno izogniti”. Vendar pa je Cerar, ko je prevzel vodenje vlade, prevzel tudi odgovornost za upravljanje s premoženjem, ki je še v lasti države, je dejala na novinarski konferenci v Ljubljani.

“Če se ne zna, ne more, ne upa, lahko pride tudi v DZ po sklep o prodaji Telekoma Slovenije. Prepričana sem, da bomo poslanci pripravljeni prevzeti odgovornost, seveda ko nas bodo seznanili z vsemi dejstvi,” je poudarila Bratuškova, ki Telekoma, če drži, da je edini ponudnik britanski sklad Cinven, ne bi prodala.

Premoženje je še vedno v državni lasti, ni preneseno na Slovenski državni holding (SDH). Zato je obveza vlada, da se v imenu vseh državljanov odloča o tem, kaj se s tem premoženjem dogaja, je dejala.

Omenjeno je primerjala s prodajo hiše. “Če se nekdo odloči prodajati hišo in poišče nepremičninskega agenta, da mu pomaga poiskati kupca, odločitev na koncu še vedno sprejme sam, ne agent,” je povedala.

Ob tem je dodala, da sklep o prodaji, ki je bil sprejet v DZ, pri Telekomu najprej govori o pridobitvi strateškega investitorja. To, o čemer se danes govori, je daleč od strateškega partnerja, enako je s ceno - če drži cena, ki kroži po medijih, je to po njeni oceni daleč od primerne cene.

Po njenih pojasnilih je finančno ministrstvo skupaj z SDH naredilo oceno neke primerne cene, a se “o tem v javnosti ne govori, zato da se cena ne bi zniževala”. “Ocene obstajajo, vlada jih gotovo ima, ne bom jih pa jaz razkrivala,” je povedala in ocenila, da je 110 evrov na delnico, kolikor naj bi po neuradnih informacijah Cinven izplačal takoj, bistveno prenizka.

Bratuškova je komentirala tudi govorice, da naj bi se Desus in SMC dogovorila, da Desus naj ne bi nasprotoval prodaji Telekoma, v zameno pa bi dobil Zavarovalnico Triglav kot strateško naložbo. “To je absolutno nedopustno. In res bi bilo žalostno, da se na tak način trguje s slovenskimi podjetji. Upam, da to ne drži in upam, da bo svoj glas za Telekom zastavil tudi Karl Erjavec,” je še dodala Bratuškova.

STA


Najbolj brano