Agrokor z 71-milijonsko izgubo

Hrvaški Agrokor, ki je v sredo objavil namero za prevzem Mercatorja, je lani končal z 71 milijoni evrov čiste izgube, kar je za 46-krat več kot leto prej. Finančni dolg se je lani povzpel na 1,8 milijarde evrov, razkriva revidirano letno poročilo družbe v lasti Ivice Todorića.

Ivica Todorić, prvi mož Agrokorja
Ivica Todorić, prvi mož Agrokorja 

LJUBLJANA > Visoka izguba Agrokorja je posledica visokih dolgov. Samo za plačilo obresti je moral Agrokor lani odšteti 165 milijonov evrov. To je 40 odstotkov več kot leto prej, medtem ko so se skupni finančni odhodki Agrokorja od leta 2008 zvišali za skoraj trikrat. Matična družba Agrokor je imela konec leta za 1,84 milijarde evrov finančnih obveznosti, kar je 230 milijonov evrov več kot leto prej, navaja Dnevnik.

Rast finančnega dolga največje hrvaške zasebne družbe kaže, da ta lani s tekočim poslovanjem ni uspela pokriti stroškov obresti. K temu dolgu je treba prišteti še 485 milijonov evrov obveznosti iz obvezni PIK, ki jih je izdala nizozemska družba Adria Group, na katero je Ivica Todorić prenesel lastništvo Agrokorja.

Ceno finančnih težav Agrokorja so lani plačale njegove hčerinske družbe

V ta dolg prav tako ni všteto 210-milijonsko posojilo, ki ga je Agrokor pred dnevi najel pri ruski VTB Bank in za katerega jamčijo številne njegove proizvodne družbe. Hkrati se je Agrokor s francosko BNP Paribas dogovoril še za povečanje posojila s 50 na 100 milijonov evrov, niza časnik.

Ceno finančnih težav Agrokorja so lani po navedbah časnika v veliki meri plačale njegove hčerinske družbe, ki so morale domala vsa svoja prosta sredstva posoditi svoji lastnici, obenem pa so ji izplačale tudi za slabih 20 milijonov evrov dividend.

Konec lanskega leta je imel Agrokor pri Konzumu in Jamnici najetih za 207 milijonov evrov posojil. Konzum je Agrokorju dodatno posodil 120 milijonov evrov, Jamnica 39 milijonov evrov, Tisak sedem milijonov evrov in Zvijezda dobrih 12 milijonov evrov. Približno 110 milijonov evrov posojil je Agrokor lani vrnil proizvajalcu sladoledov Ledo. Toda sodeč po podatkih iz letnega poročila tega ni storil z denarjem, temveč je dolg poravnal kar s prenosom srbskega proizvajalca zamrznjene hrane Frikom v neposredno last Leda.

Na drugi strani pa ima Agrokor tudi za približno 660 milijonov evrov danih posojil svojim hčerinskim družbam, ki jim mora zagotavljati kratkoročno likvidnost. Polovico tega zneska odpade samo na Belje, ki ima v lasti več kot 20.000 hektarjev kmetijskih površin, ukvarja pa se s proizvodnjo vin, mesnih izdelkov, moke, mlečnih izdelkov.

Zadolžujejo se tudi prek svojih dobaviteljev

Agrokor in njegove hčerinske družbe se že več let znatneje zadolžujejo tudi prek svojih dobaviteljev. V začetku lanskega leta je imela celotna Skupina Agrokor za 1,6 milijarde evrov kratkoročnih poslovnih obveznosti. Samo matična družba Agrokor je konec lanskega leta dobaviteljem dolgovala skoraj 160 milijonov evrov, kar je skoraj trikrat več, kot ustvari prihodkov.

Visoka izguba je lani v Agrokorju, kot dodaja časnik, terjala tudi zmanjšanje števila zaposlenih. V minulem letu je bilo tako v matični družbi v povprečju 275 zaposlenih oziroma desetino manj kot leto prej. Posledično so se stroški dela v Agrokorju lani znižali za 18 odstotkov, vendar pa so ta prihranek v celoti izničili višji stroški za plačilo revizorjev, davčnih svetovalcev, odvetnikov.

Čeprav Agrokor že dve leti posluje z izgubo, je lani kljub temu Todoriću izplačal za 3,1 milijona evrov dividend, v zadnjih dveh letih pa skupno več kot devet milijonov evrov, še navaja časnik.

STA


Najbolj brano