Agrokor objavil prevzemno namero za Mercator

Agrokor je objavil prevzemno namero za odkup preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja. Iz objave v časniku Finance je razvidno, da bo za delnice ponudil 86 evrov, kolikor je plačal za nekaj več kot 53 odstotkov delnic, ki jih je kupil od konzorcija prodajalcev. Prevzemno ponudbo mora objaviti ne prej kot v 10 dneh in najpozneje v 30 dneh.

Agrokor je objavil prevzemno namero za Mercator Foto: STA
Agrokor je objavil prevzemno namero za Mercator Foto: STA

LJUBLJANA, ZAGREB > V Agrokorju v torek podrobnosti o nadaljnjih postopkih niso želeli razkriti, rekli so le, da bodo spoštovali roke in slovensko zakonodajo.

Danes objavljena namera se nanaša na 1.765.083 delnic največjega slovenskega trgovca, ki še niso v lasti Agrokorja. Hrvaški koncern je namreč v okviru transakcije, ki se je zaključila minuli petek, že pridobil 2.000.278 delnic Mercatorja, kar predstavlja 53,12 odstotka lastniškega kapitala.

Za prevzem 100 odstotkov bo plačal 324 milijonov evrov

Zanje je odštel 172 milijonov evrov, skupaj pa bo za prevzem 100 odstotkov slovenskega trgovca po ceni 86 evrov na delnico plačal 324 milijonov evrov. Poleg tega je že nakazal 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Prevzemne aktivnosti bo za Agrokor vodila borznoposredniška družba Alta Invest, v zvezi s prevzemom pa danes objavljena prevzemna namera omenja še družbo Agrokor Investments, registrirano na Nizozemskem, ki deluje usklajeno z Agrokorjem, a ni prevzemnik.

Med lastniki preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja sta največja hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Pomembni posamični lastniki so v zadnjih letih postali tudi hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo preko hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita.

Dobrih 10 odstotkov delnic imajo v lasti investicijske družbe in vzajemni skladi, tu pa so z okoli 13-odstotnim deležem tudi mali delničarji. Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

V UniCredit Banki Slovenija so povedali, da niso nikoli skrivali namena, da želijo delnice, ki jih je banka pridobila z unovčenjem zavarovanja posojil Istrabenzu, prodati. je pa tudi res, da se v banki niso pridružili prodajnemu konzorciju, ki je minuli petek zaključil prodajo dobre polovice Mercatorja.

Veliko malih delničarjev naj bi sprejelo prevzemno ponudbo

V Društvu Mali delničarji Slovenije pa so zapisali, da članom ne dajejo neposrednih borznih nasvetov, saj je to odločitev vsakega posameznega delničarja. Pričakujejo pa, da bodo prevzemno ponudbo v velikem številu sprejeli tako fizični lastniki kakor tudi različne pravne osebe.

V društvu na podlagi trenutnih podatkov ocenjujejo, da je za male delničarje bolj varno, da ponudbo sprejmejo, kot pa da ostanejo v delniški strukturi.

Časnik Finance je nedavno poročal, da bi se utegnili na prevzemno ponudbo negativno odzvati omenjeni hrvaški pokojninski skladi, ki so delnice kupovali po bistveno višji ceni od 86 evrov, kolikor je Agrokorjeva prevzemna cena.

STA


Najbolj brano