Abraham odstopil

Predsednik Meddržavnega sodišča Ronny Abraham, ki ga je Slovenija imenovala za arbitra v arbitražnem sodišču med Slovenijo in Hrvaško, je odstopil, je danes sporočilo Stalno arbitražno sodišče v Haagu. Slovenija mora zdaj v 15 dneh imenovati njegovega naslednika.

Ronny Abraham
Ronny Abraham 

HAAG > Abraham je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal v ponedeljek, 3. avgusta. V njem je zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, "da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval, s pristankom obeh strani".

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da "ne more več sodelovati v procesu" arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar arbitražnega sodišča.

Pozvali Slovenijo, da v 15 dneh imenuje Abrahamovega naslednika

Sodišče je zdaj v skladu z arbitražnim sporazumom Slovenijo pozvalo, naj v 15 dneh imenuje Abrahamovega naslednika, ki je bil sicer po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere za arbitra imenovan prejšnji torek, 28. julija. Imenovanje Abrahama so sicer v Sloveniji številni ocenili kot odlično izbiro.

Kot arbiter je 30. julija, ko je Hrvaška začela proces odstopa od arbitražnega sporazuma, odstopil tudi Budislav Vukas, ki ga je za arbitra imenovala Hrvaška. Tudi Hrvaška ima 15 dni časa za imenovanje njegovega naslednika; ta rok se izteče 14. avgusta.

Če Hrvaška Vukasovega naslednika ne bo imenovala, bo to v skladu z arbitražnim sporazumom storil predsednik arbitražnega sodišča. Enako velja tudi v primeru Slovenije.

Slovenijo pozvali tudi, da se odzove na hrvaško pismo sodišču o odstopu od arbitraže iz 31. julija

Kot arbitri sicer ostajajo predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe in Bruno Simma, ki sta jih Slovenija in Hrvaška imenovali skupaj, medtem ko ima vsaka pravico do imenovanja še po enega arbitra po lastni izbiri.

Sodišče je sicer Slovenijo še pozvalo, naj se odzove na hrvaško pismo sodišču o odstopu od arbitraže iz 31. julija, so še sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Nič pa sodišče ni sporočilo, kdaj naj bi opravilo zaslišanje obeh strani v zvezi z afero glede pogovorov med Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik, ki so bili pridobljeni s prisluškovanjem. Slovenija naj bi predlagala, da se to zaslišanje opravi konec avgusta, sodišče pa je v sporočilu 28. julija napovedalo, da bo datum sporočilo "v prihodnjih dneh".

Hrvaška sicer najverjetneje v skladu s svojo odločitvijo, da izstopa iz arbitražnega postopka, ker da je Slovenija s pogovori med Sekolcem in Drenikovo bistveno kršila arbitražni sporazum, ne bo sodelovala na tem zaslišanju, najverjetneje pa tudi ne bo imenovala novega arbitra, ki bi nasledil Vukasa.

Slovenija na drugi strani vztraja, da enostranski odstop Hrvaške od arbitražnega sporazuma ni mogoč in da mora arbitražno sodišče nadaljevati delo. Takega stališča je zaenkrat tudi samo arbitražno sodišče, podpira pa ga tudi Evropska komisija.

STA


Najbolj brano