99 let ruske kapelice

Nedeljske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem se bo - kot najvišji predstavnik Rusije doslej - udeležil premier Dmitrij Medvedjev.

Na slovesnosti ob ruski kapelici se vsako leto zbere množica 
ljudi. Foto: STA
Na slovesnosti ob ruski kapelici se vsako leto zbere množica ljudi. Foto: STA

KRANJSKA GORA > Letos mineva 99 let od postavitve Ruske kapelice pod Vršičem (na gorenjski strani), ki so jo postavili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim tovarišem pod snežnim plazom med gradnjo ceste.

Slovenski politični vrh bo ob tej priložnosti gostil ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva, najvišjega predstavnika Rusije v zgodovini slovesnosti pod Vršičem.

Predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina je pojasnil, da želijo poudariti tako človeško kot duhovno razsežnost dogodka. Povabili so visoke predstavnike vseh ver, katerih pripadniki so se borili na soški fronti.

Obiskovalce slovesnosti bodo nagovorili premierja Medvedjev in Miro Cerar in v imenu društva Slovenija-Rusija nekdanji predsednik Milan Kučan. V kulturnem programu bo nastopil Slovenski oktet s slovenskimi in ruskimi pesmimi.

Ruski premier v Slovenijo prihaja že danes zvečer. Po nedeljski slovesnosti se bo udeležil neformalnega druženja v Kranjski Gori, si ogledal nekaj slovenskih znamenitosti in se zvečer s predsednikom Borutom Pahorjem, ki bo tudi na slovesnosti, sešel na zasebni večerji. Uradni pogovori s slovenskim državnim vrhom se bodo zvrstili v ponedeljek. V ospredju bodo dvostranski odnosi. Državi naj bi med drugim podpisali triletni program o sodelovanju in več drugih dokumentov. NR


Najbolj brano