6100 zaposlenih v policiji tri mesece prejemalo previsoke plače

Zaradi napake v informacijskem sistemu so nekateri zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve tri mesece prejemali previsoke plače. Nekaterim policistom so se pri izplačilu plač za julij, avgust in september dvakrat šteli dodatki za delo ponoči, delo v nedeljo in dela prosti dnevi, poročata Večer in Dnevnik. Preplačane zneske bodo morali vrniti.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Več policistov se je v minulih dneh obrnilo na vodstvo Sindikata policistov Slovenije, ker so v začetku novembra prejeli nižjo plačo za oktober, in to kljub dejstvu, da so na podlagi stavkovnega sporazuma napredovali za dva plačilna razreda in se je plačna lestvica pri nekaterih s 1. septembrom sprostila.

"Seveda smo takoj začeli preverjati, kaj se je zgodilo, in ugotovili, da je takih, ki so prejeli nižjo plačo, več, zato smo od zunanjega izvajalca, ki obračunava plače, terjali pojasnila," je za Dnevnik potrdil predsednik sindikata Zoran Petrovič.

To naj bi se zgodilo zato, ker je vzdrževalec sistema MFE-RAC, ki je eden najpomembnejših informacijskih sistemov v državi, napačno vnesel podatek pri enem javnem uslužbencu, to pa je povzročilo preplačila od julija do septembra pri več kot 6100 zaposlenih v policiji, navaja Dnevnik.

Da je do napake pri obračunu plač res prišlo, so po navedbah časnika priznali tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Kot so dejali, je prišlo do napake pri obračunu nadomestil odsotnosti v breme delodajalca.

V izračun bruto osnove za izračun nadomestila odsotnosti v breme delodajalca so se zaradi napake v aplikaciji dvakrat šteli dodatki za delo ponoči, delo v nedeljo in dela prosti dnevi. Ker je bila napaka skrita v izračunu bruto osnove nadomestila, jo je bilo težko opaziti, so pojasnili na ministrstvu. Glede na višino zneska in višino plače bo javnim uslužbencem omogočeno vračilo v več obrokih.

Preplačila so znašala od nekaj centov do največ 305 evrov. A več kot 300 evrov sta tri mesece prejemala le dva javna uslužbenca, medtem ko je v povprečju znašalo preplačilo na javnega uslužbenca 68 evrov.

STA


Najbolj brano