60 nasprotnikov ob Sotli izrazilo nestrinjanje s postavitvijo žične ograje

Ljudska iniciativa Vajerles je danes organizirala pohod ob žični ograji ob Sotli, s katerim so izrazili nezadovoljstvo in nestrinjanje s postavitvijo žičnate ograje na meji. Po ocenah organizatorjev se je pohoda udeležilo okoli 60 ljudi iz Slovenije kot Hrvaške, sklenili pa so ga z umetniško točko, v kateri so uprizorili "hrup žice".

Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak
Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Penjak

LJUBLJANA, PODČETRTEK > Pohodniki so se zbrali ob 9. uri ob reki Sotli v Podčetrtku. Po mnenju Andreja Černelča iz Vajerlesa, je žica "en ogromen spomenik nesposobnosti slovenske diplomacije, da se stvari ureja na bolj premišljene in manj škodljive načine".

Tako ne soglašajo s tem, da politika pred postavitvijo ograje na meji prej ni vprašala državljanov, kakšno je njihovo mnenje. Takšen poseg se mu zdi kot vojaška akcija, sprašuje se pa tudi, ali slovenska država tudi z vojaškimi silami sodeluje v nekaterih kriznih žariščih, od koder so begunci, zaradi katerih je bila postavljena ograja.

Ograja povzroča nemalo težav tudi domačinom, ki jim otežuje dostop do kmetijskih zemljišč. Sprašujejo se, kako bodo gradili nasipe v primeru poplavljanja Sotle. Zaskrbljeni so tudi zaradi živali, ki so doslej redno prečkale reko.

STA


Najbolj brano