2TDK posredovala vladi investicijski elaborat za drugi tir

Projektna družba 2TDK je v petek vladi predložila investicijski elaborat za gradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper. V njem za financiranje projekta predlaga ali zasebno finančni model z vključitvijo sovlagateljev ali javno finančni model ali hibridni model. Odločitev vlade o izbrani metodi pričakuje do konca januarja.

Projektna družba 2TDK je  vladi predložila investicijski elaborat za gradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper. Foto: Maksimiljana Ipavec
Projektna družba 2TDK je vladi predložila investicijski elaborat za gradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper. Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Danes so iz družbe 2TDK sporočili, da elaborat poleg alternativnih načinov zagotavljanja finančnih virov vsebuje elemente za oceno in sprejem investicijske odločitve. Vsebuje izračun ekonomske upravičenosti in finančne vzdržnosti projekta v obsegu, ki omogoča kandidiranje na evropskih razpisih za nepovratna sredstva in obravnavo za pridobitev garancije Evropskega sklada za strateške investicije in financiranje Evropske investicijske banke.

Dokument so v petek predložili predsedniku vlade Miru Cerarju ter za projekt pristojnim ministrom, in sicer za infrastrukturo, finance, razvoj in kohezijsko politiko ter za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pozvali so jih, naj imenujejo medresorsko strokovno komisijo za pregled in oceno investicijskega elaborata, na podlagi katere bo vlada lahko potrdila investicijski program in izbrala metodo financiranja.

V 2TDK so medtem pristopili k pripravi izhodišč za pripravo zakona, ki bo določal način gradnje in financiranja nove železniške povezave Divača-Koper. Te bo družba 2TDK ministrstvu za infrastrukturo predala do sredine januarja, so napovedali.

STA


Najbolj brano