28.900 učencev več s subvencioniranim kosilom

Sprememba zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je začela veljati danes, določa, da bo šolsko kosilo od 1. januarja v celoti subvencionirano za otroke iz prvega dohodkovnega razreda, za tiste iz drugega bo subvencionirano 70-odstotno in za tiste iz tretjega 40-odstotno. Subvencionirano bo za približno 28.900 učencev več kot doslej.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V prvem dohodkovnem razredu so družine, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 18 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji oz. do 181 evrov. V drugem so tiste, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša nad 18 do 30 odstotkov neto povprečne plače oz. od 181 do 301 evra, v tretjem pa tiste, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša nad 30 do 36 odstotkov neto povprečne plače oz. od 301 do 362 evrov.

Po 1. januarju 2016 bo imelo subvencijo kosila po ocenah skupaj približno 45.500 učencev ali 28.900 več kot po do zdaj veljavni ureditvi. Tako kot doslej bo imelo polno subvencijo oz. brezplačno kosilo približno 16.600 učencev, so za STA navedli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Cena kosila po njihovem pojasnilu ni regulirana. Povprečna cena kosila pa po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport znaša 2,36 evra.

Do zdaj veljavna ureditev je določala, da subvencija kosila pripada samo učencem iz prvega dohodkovnega razreda. Ti so imeli torej brezplačno kosilo že do zdaj.

Sprememba se bo začela uporabljati šele s 1. januarjem 2016, tako da začetek novega šolskega leta v tem pogledu ne bo prinesel novosti.

STA


Najbolj brano