25. oktober praznik, 2. januar ostaja delovni dan

Državni zbor je danes s 70 glasovi za in štirimi proti podprl novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Novela je kot praznik, dan suverenosti, dodatno določila 25. oktober. Na ta dan je namreč leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. Niso pa poslanci podprli dopolnila ZL, da bi bil 2. januar ponovno dela prost dan.

Državni zbor je danes podprl novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Novela je kot praznik, dan suverenosti, dodatno določila 25. oktober.
Državni zbor je danes podprl novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Novela je kot praznik, dan suverenosti, dodatno določila 25. oktober. 

LJUBLJANA > Novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih je v parlamentarni postopek vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek. Po njegovih besedah se bo dan suverenosti, ki ne bo dela prost dan, obeleževal kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti na vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja.

Glede dneva suverenosti so bili poslanci enotni. Mnenja pa so se kresala pri dopolnilu ZL, po katerem bi bil 2. januar ponovno dela prost dan. ZL je takšno dopolnilo predlagala že na seji matičnega odbora, a ga člani odbora večinsko niso podprli.

Zato so na seji DZ z dopolnilom ponovno poskusili. Po besedah poslanke ZL Violete Tomič je bila namreč ukinitev 2. januarja kot dela prostega dneva le na škodo zaposlenih, ni pa koristila blaginji države.

Tudi v Desusu niso prepričani, da bi ponovna uvedba tega praznika pomenila gospodarski kolaps države, zato so mu v poslanski skupini namenili večinsko podporo. Podporo je bilo slišati tudi iz SD.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Mödernorfer je današnji dan označil za zgodovinsko priložnost, da se Slovencem vrne dela prost dan. Po njegovih besedah velikega učinka na gospodarstvo ta dan nima, saj si jih več kot polovica vzame dopust.

Nasprotno pa menijo v NSi. “Kaj pa praznujemo 2. januarja? Samo mačka,” je dejala predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak. Po njenih besedah je sicer lepo biti doma, a je treba biti družbeno odgovoren, saj se škoda na račun delovno prostega dneva giblje med 35 in 50 milijonov evrov.

Z njo se je strinjala poslanka SMC Janja Sluga, saj da je najprej treba postaviti državo in gospodarstvo na noge in ustvariti dolgoročne pozitivne kazalnike. Meni, da bi takrat lahko ljudi nagradili tako, da jim dajo višje plače, ne le dodatnega prostega dneva.

STA


Najbolj brano