22. maj - mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Vsako leto 22. maja obeležujemo mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Letos so Združeni narodi ta dan posvetili biotski raznovrstnosti in trajnostnemu turizmu. Slovenski turistični delavci prav trajnostni turizem izpostavljajo kot edino pravo pot naprej, uspeh na tem področju pa nam je pred kratkim priznal tudi National Geographic.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Združeni narodi so letošnjo temo mednarodnega dneva biotske raznovrstnosti izbrali v okviru leta 2017, ki je bilo razglašeno za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Slovenija spada med biotsko najbolj pestre države v Evropi. Na njenem ozemlju najdemo okoli 24.000 vrst rastlinskih in živalskih vrst, ocene vseh potencialnih vrst pa se gibljejo med 45.000 in 120.000. Poleg tega je v Sloveniji 800 živalskih in 66 rastlinskih endemičnih vrst, ki jih najdemo le pri nas in nikjer drugje na svetu, so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor.

O veliki biotski pestrosti v Sloveniji priča tudi dejstvo, da ima naša država največji obseg območij Natura 2000 med vsemi državami članicami EU, ki obsegajo 37 odstotkov površine države. Ekosistemsko pestrost slovenskega ozemlja pa dobro odražajo tudi zavarovana območja, ki zavzemajo 13 odstotkov površine države.

Da je narava v Sloveniji nekaj izjemnega, se zavedajo ljubitelji narave in poklicni naravovarstveniki, turisti ter turistični delavci. V anketah več kot polovica tujih turistov z najboljšo oceno ocenjuje prav kakovost okolja v Sloveniji, eden od temeljnih motivov za obisk Slovenije pa je njena narava.

Kot navajajo na okoljskem ministrstvu, trajnostni turizem spreminja razmere znotraj turističnega sektorja in že predstavlja pomemben vir dodatnega dohodka za nekatere lokalne skupnosti. Vendar lahko turizem na biotsko raznovrstnost vpliva tako pozitivno kot negativno.

Pozitivni učinki med drugim vključujejo promocijo velikega pomena bogate biotske raznovrstnosti. Na ta način se poveča turistična vrednost določenega območja in hkrati izboljša ozaveščenost turistov ter lokalne skupnosti o pomenu varstva biotske raznovrstnosti in preživljanja prostega časa v naravi. Pozitivni učinki turizma na biotsko raznovrstnost lahko vključujejo tudi spremljanje in upravljanje populacij živali, povečanje ozaveščenosti javnosti in spodbujanje političnega delovanja v korist biotski raznovrstnosti.

Po drugi strani pa je učinek turizma na biotsko raznovrstnost lahko negativen in lahko vodi v prekomerno izkoriščanje naravnih virov, saj povečuje pritisk na nekatere vrste in na njihove habitate. "Zaradi številnih učinkov turizma na biotsko raznovrstnost je pomembno, da so turistične dejavnosti nadzorovane in razvite znotraj operativnega okvira, ki si prizadeva zmanjšati negativne in povečati pozitivne učinke na biotsko raznovrstnost," so opozorili.

Slovenski turizem s Slovensko turistično organizacijo (STO) na čelu je sicer trajnostni turizem postavil za svojo temeljno usmeritev. STO je tako skupaj s partnerji zasnovala tudi zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, v kateri se je do danes združilo 22 zelenih destinacij in 11 zelenih ponudnikov namestitev. Na slovenskem zelenem dnevu 12. junija bodo v shemo vstopili novi člani.

Pomembno priznanje za dosežke na področju trajnostnega turizma je sicer Sloveniji marca letos izrekel ugledni National Geographic. STO je namreč v okviru turistične borze ITB Berlin prejela nagrado World Legacy Award v kategoriji trajnostnega upravljanja destinacije. Ob podelitvi nagrade so v National Geographicu med drugim Slovenijo izpostavili kot eno najbolj trajnostnih držav na svetu.

Septembra lani je Slovenija medtem kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije. Celovito oceno države je opravila organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem, ki je pri tem upoštevala 100 kriterijev. Slovenija je dosegla 96-odstotno skladnost.

STA


Najbolj brano