2195 vlog za odškodnine izbrisanim

V dobrem mesecu dni po začetku izvajanja zakona o odškodninah za izbrisane so upravne enote prejele skupaj 2195 vlog za odškodnine, ki jih izbrisanim prisoja zakon. Največ jih je bilo vloženih na Upravni enoti Ljubljana, kjer so prejeli 833 vlog, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

V dobrem mesecu dni po začetku izvajanja zakona o odškodninah za izbrisane so upravne enote prejele skupaj 2195 vlog za odškodnine, ki jih izbrisanim prisoja zakon Foto: Yves Regaldi
V dobrem mesecu dni po začetku izvajanja zakona o odškodninah za izbrisane so upravne enote prejele skupaj 2195 vlog za odškodnine, ki jih izbrisanim prisoja zakon Foto: Yves Regaldi

LJUBLJANA > Po ostalih upravnih enotah niso zbrali več kot 200 vlog. Nad 100 so jih zbrali še v Celju (124), na Jesenicah (147), v Kranju (174), Mariboru (125) in Velenju (127).

Zakon o odškodninah za izbrisane, skladno s katerim so upravne enote začele zbirati vloge za odškodnine izbrisanim, se je začel izvajati 18. junija. Izbrisani, ki uveljavlja zahtevo za odškodnino, lahko to stori na upravni enoti, na območju katere je imel v času izbrisa prijavljeno stalno prebivališče.

Čas trajanja postopka bo odvisen od konkretnega primera in od skupnega števila vloženih zahtevkov pri posamezni upravni enoti, zakon pa sicer za odločitev v zadevah, v katerih se lahko odloči po skrajšanem ugotovitvenem postopku, določa enomesečni rok. Dvomesečni rok pa je določen v zadevah, v katerih je pred odločitvijo treba izvesti poseben ugotovitveni postopek.

Do odškodnine so po zakonu upravičeni tisti izbrisani, ki imajo urejen status v Sloveniji oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje ali slovensko državljanstvo. Do odškodnine so upravičeni tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

V upravnem postopku, ki ga bodo vodile upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, pa lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer dosojena odškodnina ne sme preseči trikratni znesek odškodnine, do katere bi bil upravičen v upravnem postopku.

Na ministrstvu za notranje zadeve pričakujejo okoli 12.000 vlog, za odškodnine izbrisanim pa naj bi skupaj namenili približno 130 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano