2. januar: kdor je lahko, je vzel dopust

Čeprav je bilo včeraj v zraku še čutiti popraznično vzdušje, je življenje že steklo po utečenih tirnicah. V nekaterih podjetjih so si sicer privoščili kolektivni dopust in tudi otrokom ni bilo treba v šolo, a marsikdo je prvi delovni dan v letu izkoristil za urejanje papirjev, tako da je bilo v nekaterih uradih kar živahno. Včeraj je prvič prišel v službo novi načelnik koprske upravne enote. Zaživeli so tudi novi združeni finančni uradi.

Na novogoriško območno enoto so včeraj večinoma prihajali tisti, ki so se jim s koncem leta 2014 iztekle tudi pogodbe o zaposlitvi.  Foto: Nace Novak
Na novogoriško območno enoto so včeraj večinoma prihajali tisti, ki so se jim s koncem leta 2014 iztekle tudi pogodbe o zaposlitvi.  Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > V koprski upravi enoti je bil tako včeraj (skoraj) običajen delovni dan - uslužbenci so stranke sprejemali od 8. do 13. ure in čeprav bi kdo pričakoval, da bodo prostori samevali, je bilo pri okencih mogoče srečati kar nekaj ljudi, ki so prišli po opravkih. “Pokrili smo vsa področja, tako da so lahko ljudje pri nas uredili bodisi dokumente ali druge upravne listine,” je pojasnil v.d. načelnika Sead Muharemovič. Kljub temu da si je praznike podaljšala dobra polovica zaposlenih na koprski upravi enoti, to v organizacijo dela ni poseglo, še zagotavlja.

Delovno pa je bilo včeraj tudi v zgornjem nadstropju upravne enote, kamor je v službo prvi dan prišel novoizbrani načelnik Bruno Potokar in se predstavil uslužbencem. Primopredajo poslov bosta z Muharemovičem opravila prihodnji teden. Potokar se veseli novega delovnega izziva. Prepričan je, da so na upravni enoti do zdaj delali dobro in kompetentno, zato kakšne revolucije nima na seznamu prihodnjih ukrepov. “Seveda pa je povsod še nekaj manevrskega prostora. A to bo jasno šele, ko se bom dodobra seznanil z načinom dela in vsem ostalim, za kar pa potrebujem nekaj časa,” je povedal. Muharemovič pa menil, da bo Potokar potreboval vsaj eno leto, da se “prebije v sistem”, saj je pred tem delal v povsem drugem okolju. Seznaniti se bo moral z zapleteno zakonodajo in delovnimi procesi ter se soočiti z birokracijo.

Nekaterim je zmanjkalo čtiva

Povsem normalen delovni dan - tudi kar se obiska tiče - je bil včeraj na novogoriški območni enoti zavoda za zaposlovanje. Kot je povedal samostojni svetovalec Borut Fiorelli,ki je stal za sprejemnim pultom, je bilo le zadnja dva dneva starega leta nekoliko bolj umirjeno. Včeraj pa so ljudje spet prihajali v običajnem številu, večinoma zaradi vpisov v evidenco brezposelnih, saj se je s koncem meseca oziroma leta marsikomu iztekla pogodba o zaposlitvi.

Tudi v Goriški knjižnici Franceta Bevka je bilo živahno. Nekaterim se je prav 2. januarja iztekel rok za izposojo knjig in so jih prišli vrnit, drugim je očitno zmanjkalo čtiva. Precej bolj umirjeno je bilo pred vhodom v stavbo mestne občine in v njej. Obiskovalcev je bilo zelo malo. Sem pa tja je kdo prišel overit kakšen dokument oziroma na Ajpes ...

Na območni izpostavi zavoda za zdravstveno zavarovanje so, tako kot na zavodu za zaposlovanje, delali, kot da je povsem normalen petek. Ljudje so prihajali urejat prijave za zdravstveno zavarovanje in ostalih pravic iz obveznega zavarovanja in v zraku ni bilo več niti trohice prazničnega vzdušja, kot je bilo zadnje dni v letu.

2. januar zdaj že tretje leto zapored ni bil prost dan. Praznik je ukinil zakon o uravnoteženju javnih financ, s tem naj bi pripomogli k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto proizvodu. “Vsak delovni dan poveča oziroma zmanjša rast BDP za 0,1 odstotne točke, to je približno 35 milijonov evrov. Glede na to lahko predpostavimo, da bo toliko k rasti BDP prispeval tudi letošnji delovni 2. januar,” je pojasnil Andrej Kralj z oddelka za nacionalne račune pri Statističnem uradu. Pri tem pa dodaja, da je rast BDP vendarle odvisna tudi od drugih dejavnikov in ne le od števila delovnih dni.

Pri davkih se ne mudi

Si je pa malokdo 2. januarja zaželel urejati davčne zadeve, tako da je bilo na finančnem uradu v stavbi Barke na Ferrarski ulici v Kopru včeraj precej mirno. To je prišlo prav zaposlenim, saj so se davčni in carinski uradi ravno včeraj tudi na operativni ravni združili v finančne urade (Furs). “Res je, ravno danes sem prvič tukaj,” je povedal namestnik direktorice koprskega finančnega urada Nedjan Jerman, ki se je na finančni urad preselil z dosedanjega carinskega urada pri Luki Koper na Vojkovem nabrežju, ki ga je vodil. “Prostori pri Luki Koper, kjer je bil sedež carinskega urada, ostajajo in so namenjeni predvsem za carinski del: carinjenje, trošarine in za vse druge postopke, povezane z Luko Koper,” je pojasnil. “Veliko zaposlenih je danes na dopustu, a zagotavljamo vse storitve, tako v Kopru kot tudi v finančnih pisarnah v Luciji in Izoli,” je še zagotovil Jerman.

Dežurni za zavarovanja

V koprski izpostavi Zavarovalnice Triglav so včeraj delali, zaradi dopustov pristojnih pa ni bilo mogoče skleniti kolektivnega nezgodnega zavarovanja za podjetja. Očitno so ocenili, da te storitve na še pred kratkim prazničen 2. januar nihče ne bo potreboval. V stavbi zavarovalnice Adriatic Slovenica pa ni gorelo prav veliko luči. Večina zaposlenih je bila na kolektivnem dopustu, za vse, ki bi prav včeraj potrebovali njihovo pomoč, pa so poskrbeli dežurstvo treh služb: za zdravniško zavarovanje za tujino, za splošno zdravniško zavarovanje in za prijavo škodnih primerov na avtomobilih.

Ker včeraj ni bil več praznik, bi se morali v šolske klopi vrniti tudi šolarji in dijaki. A so se zanje prazniki podaljšali; imeli so pouka prost dan, ki pa ga bodo morali nadomestiti v soboto, 11. aprila.

Novinarji PN


Najbolj brano