1,6 milijona evrov za občine na narodnostno mešanem območju

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o sofinanciranju občin na narodnostno mešanem območju za leto 2017. Skupaj se za dvojezično poslovanje občin in samoupravnih narodnih skupnosti na narodnostno mešanem območju namenja dobrih 1,6 milijona evrov, je vlada objavila na družbenem omrežju twitter.



Denar je namenjen tudi za dvojezično poslovanje občinskih 
uprav in organov Občine Ankaran, kjer so prav ta mesec 
odprli prostore italijanske skupnosti.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Denar je namenjen tudi za dvojezično poslovanje občinskih uprav in organov Občine Ankaran, kjer so prav ta mesec odprli prostore italijanske skupnosti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zakon o financiranju občin, ki je stopil v veljavo 1. januarja 2007, v 20. členu določa, da se občinam, na območju katerih so naselja z narodnostno mešanim prebivalstvom, iz državnega proračuna zagotovi denar za financiranje dvojezičnosti in uresničevanje ustavnih pravic italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti. Podrobnejše namene porabe in višino sredstev pa določi vlada z uredbo.

Maja lani je vlada izdala uredbo o sofinanciranju občin na narodnostno mešanem območju za leto 2016, danes pa še za leto 2017. Uredba, ki bo po današnjem sprejetju na vladi objavljena v uradnem listu, je pripravljena v enaki obliki in vsebini kot za preteklo leto.

Denar je namenjen za dvojezično poslovanje občinskih uprav in organov Mestne občine Koper ter občin Izola, Piran, Ankaran, Lendava, Moravske Toplice, Dobrovnik, Šalovci in Hodoš ter za poslovanje občinskih samoupravnih narodnih skupnosti v teh občinah.

Vlada je danes še sklenila, da bo urad vlade za narodnosti nadaljeval pripravo splošne uredbe, ki bo vsebovala podrobnejše namene in merila za določitev višine sredstev v ta namen in bo veljala za naslednja leta, predvidoma od vključno 2018 naprej.

Pri tem so pojasnili, da je zakon o financiranju občin trenutno v fazi spreminjanja. Sprememba 20. člena zakona pa bo podlaga za pripravo novega, splošnega predloga uredbe.

STA


Najbolj brano