Madžarska zavrnila sprejem 14 sirskih beguncev

Madžarski organi so danes zavrnili sprejem 14 sirskih beguncev, ki jih je Slovenija v skladu s predpisi skušala vrniti. Ti se bodo tako vrnili v Center za tujce v Postojni, so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota. Gre za sirske državljane, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu meje.

Štirinajst sirskih državljanov, ki so jih policisti v noči na četrtek 
prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne 
meje, je bilo do danes nastanjeni v Centru za tujce v 
Postojni.  Foto: Andraž Gombač
Štirinajst sirskih državljanov, ki so jih policisti v noči na četrtek prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne meje, je bilo do danes nastanjeni v Centru za tujce v Postojni.  Foto: Andraž Gombač

DOLGA VAS > Štirinajst sirskih državljanov je bilo do danes nastanjenih v Centru za tujce v Postojni. Ker nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, so se slovenski organi odločili, da jih skušajo predati nazaj Madžarski.

Pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi so potekali od 10. ure, vendar so Madžari njihov sprejem zavrnili, zato se sirski državljani vračajo v Postojno.

Da so Madžari zavrnili sprejem beguncev, je za medije potrdil tudi predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibrat. “Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu,” je povedal Žibrat.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je že v ponedeljek napovedal, da bodo sirski državljani ostali v Sloveniji, če jih Madžarska ne bo sprejela. Ni pa po njegovih besedah nobenega dvoma, da so k nam prišli prav iz Madžarske.

STA


Najbolj brano