10 najbolj branih komentarjev novinarjev Primorskih novic

Prve tri najbolj brane komentarje leta 2015 je napisal novinar iz uredništva kronike Danijel Cek. Največ zanimanja je vzbudil komentar, ki je nastal po tragični julijski nesreči na avtocesti pri Logatcu, v kateri je umrla štiričlanska romunska družina.

Prve tri najbolj komentarje leta je napisal novinar iz uredništva 
kronike Danijel Cek. Foto: Ilona Dolenc
Prve tri najbolj komentarje leta je napisal novinar iz uredništva kronike Danijel Cek. Foto: Ilona Dolenc

1. Danijel Cek: Tragedije za vogalom

“Julijska tragična nesreča na avtocesti pri Logatcu, v kateri je umrla štiričlanska romunska družina, nas je mesec dni po trepljanju iz Evrope, kako varne da so postale naše ceste, spet spravila na trdna tla. Varne so, dokler se ne zgodi ena taka tragedija. Dokler pijani voznik med begom ne pokosi dveh kolesarjev, dokler nesrečni poštar pri hitrosti desetih kilometrov na uro ne spregleda pešakinje ...”

2. Danijel Cek: Uradniki s pištolo

“Sedemnajsti dan stavke policistov je v soboto nasilni bolnik na Dolenjskem zalučal nož proti varuhom reda, ki jih je poklicala na pomoč zdravnica. Nasilneža so policisti vklenili, se je pa kuhinjski nož enemu od njih pod neprebojnim jopičem zaril v trebuh. Hvala bogu samo tri centimetre globoko in osem široko.”

3. Danijel Cek: Motivirani v revščini

“Januarski obisk premierja in notranje ministrice pri policistih v Kopru bo verjetno še eden tistih nepomembnih obiskov, ki se jih čez nekaj let ne bo skoraj nihče več spominjal. Zakaj? Zato, ker sta iz Ljubljane prinesla le pohvalne besede in oguljene politične floskule, ne pa rešitve za verjetno eno najbolj podhranjenih in slabo opremljenih policij v državi.”

4. Antiša Korljan: Predor sramote

“Kot vozniki, kot Istrani ali tisti, ki v Istri živimo, se skorajšnjega odprtja predora Markovec lahko le veselimo. Normalno pretočna cesta se bo vendarle podaljšala za dva kilometra, obmorska cesta bo manj obremenjena in med Žusterno in Izolo se bomo morda lahko šli celo približek turizma. Prav.”

5. Vesna Humar: Burka na voliščih

“Kar nekaj državljanov, seveda, tudi mnogo otrok, bo imelo po nepotrebnem in po krivici še nekaj časa težave. To in zgolj to je ozkosrčni izid decembrskega referenduma. A svet se vrti naprej. Ne glede na to, koliko demagogije, posploševanja in naivnega idealizma si privoščimo, se bodo pravila prej ali slej uklonila resničnosti človeških življenj.”

6. Antiša Korljan: Za svobodo gre!

“Ko spremljamo razpravo pred referendumom o novem družinskem zakoniku, ki se bo v prihodnjih tednih gotovo še ogrela, se nakazuje, da gre za ponovitev razprave o partizanih in domobrancih. Za temo torej, o kateri ne moremo pričakovati soglasja, hkrati pa si lahko želimo, da bi pripomogla k širjenju prostora svobode in predvsem tolerance v družbi.”

7. Nataša Hlaj: Presnete 25-ke

“Pohvalno, da so se v Kopru z vso resnostjo lotili preganjanja predrznih motoristov, ki pobalinsko švigajo med sprehajalci v mestu in na Semedelski promenadi. Ti morajo odskakovati, se bliskovito umikati in iskati varne kotičke na površinah, ki so prvenstveno namenjene njihovemu lagodnemu pohajkovanju, ne pa brezvestnim dirkačem, ki jim je prav malo mar za bližnje.”

8. Andraž Gombač: Lublana v Istri

“Človek se seveda vpraša, ali se je danes, ko svet tarejo hude in še hujše nadloge, sploh spodobno ubadati s tako postranskimi rečmi, kakršne so televizijske žajfnice. Vsekakor, bilo bi povsem odvečno, ko bi anomalije tudi tu ne bile tako simptomatične. Zadnje čase zlasti Primorce jezi krepko doneča ljubljanščina v strasti prepolnem Usodnem vinu. Pa ta pravzaprav še ni najbolj zoprna, res ne. Več skrbi bi moralo zbujati vztrajanje ustvarjalcev, češ da v njihovi nadaljevanki slišimo “pogovorno slovenščino”. Takšna zazrtost vase je zibelka tudi veliko usodnejšega vzvišenega prepričanja, da je naše glavno mesto osrednje ne samo geografsko in upravno, marveč tudi sicer, v vseh pogledih. Zdaj očitno še v vinarstvu.”

9. Petra Mezinec: Županov proračun

“V sežanski občini se radi pohvalijo, da imajo enega najlepših kulturnih hramov v Sloveniji, z obnovo slačilnic bo odpravljena še zadnja črna lisa sežanskega športa, skoraj vse vasi imajo domove in obnovljena vaška jedra. Vsak dober gospodar ve, da lepa fasada še ne pomeni napredka, kaj šele blaginje. Dober gospodar ve, da je potrebno nahraniti vse, od najmlajših do najstarejših, močnih in šibkih ... Vsak del družine je pomemben, ker tvori celoto.”

10. Antiša Korljan: Težki dnevi za Karla E.

“Minuli dnevi resnično niso bili po meri zunanjega ministra Karla Erjavca. Najprej amaterska napaka dvojca Drenik-Sekolec, včeraj napoved hrvaškega izstopa iz arbitražnega sporazuma, za dobro mero pa še razkrito gospodinjsko poslovanje na slovenskem veleposlaništvu v Parizu. Vmes se je Erjavec malo potuhnil, na to, kaj šef diplomacije meni o velikem diplomatsko-obveščevalnem škandalu, smo morali počakati kar nekaj dni. Mimogrede, je kdo slišal, da bi se vsebinsko o vsem skupaj opredelil predsednik republike Borut Pahor?”


Najbolj brano