“Želel bi si večje učinkovitosti”

Pred nekaj dnevi je minilo eno leto od začetka delovanja sedmega sklica državnega zbora RS. S čim se v tem obdobju lahko pohvali dvanajst poslancev s Primorske? Pred dnevi smo predstavili delo primorskih poslancev Stranke Mira Cerarja, tokrat pa predstavljamo ostale primorske poslance, ki podpirajo vladno koalicijo.

Matjaž Nemec
Matjaž Nemec 

KOPER > Socialne demokrate zastopa Matjaž Nemec iz Nove Gorice, ki je v enem letu že postal prepoznaven obraz na slovenski politični sceni. “V prvem letu mandata si za uspeh štejem potrditev projekta in izgradnje Urgentnega centra v Šempetru, ki je meseca novembra 2014 izpadel iz seznama, sedaj pa je med štirinajstimi slovenskimi urgentnimi centri,” pravi Nemec, ki je član štirih delovnih teles v parlamentu: za zunanjo politiko, za zadeve EU, za pravosodje in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. “Močno sporočilo nosi tudi s strani italijanske vlade preklicano odlikovanje fašistu Parideju Moriju,” še dodaja Nemec.

Ena od prioritet je sodelovanje z lokalnim okoljem, na primer problematika akumulacijskega jezera Vogršček, ki se že vrsto let ne premakne z mrtve točke. Nemec si prizadeva, da bi prišlo do funkcionalne sanacije in prenosa upravljanja omrežja na lokalne skupnosti. Kot največji uspeh v tem letu, ki pa ni neposredno povezan z delom v parlamentu, pa je izvedba projekta Dobrodelnega nogometnega spektakla v Biljah. “Želim si, da bi ta dogodek, pri katerem je sodeloval monaški knez Albert, postal vzgled in navdih, da bi bilo prepoznano tudi prizadevanje, ko se združijo zanos, znanje, izkušnje ter ideje poslanca,” je še dodal Nemec.

Roberto Battelli, ki zaseda sedež, rezerviran za pripadnike italijanske narodne skupnosti, je v državnem zboru pravi veteran, saj je v njem že od prvega sklica leta 1992. Formalno, enako velja za poslanca madžarske manjšine Laszla Göncza, ni član vladne koalicije, a jo podpira v delu, ki se nanaša na pravice narodnih skupnosti. Pri sprejemanju drugih političnih odločitev in glasovanjih pa se svobodno odločata o svoji podpori.

“Tako kot prejšnja leta sem se ukvarjal pretežno z zakonodajo na področju narodnih skupnosti in vseh ostalih težav, ki jih ima naša narodna skupnost. Veliko energije sem porabil za to, da sem sploh prepričal vlado, ministre, uradnike in javnost, da neuresničevanje zakonskih določb s tega področja predstavlja problem. Dejstvo je, da na primer ni dvojezičnih vstopnih točk v upravnih postopkih, v raznih uradih, ministrstvih, marsikateri obrazec ni dostopen v italijanskem jeziku ... Velika stvar je, da je vlada končno pripravila akcijski načrt uresničevanja teh pravic,” pove Battelli.

Na komisiji za narodne skupnosti, katere predsednik je prav Battelli, bodo jeseni obravnavali ta dokument, ki bo prinesel uresničevanje manjšinskih pravic, ki se doslej niso spoštovale. Omenjena komisija pripravlja tudi spremembo zakona o dvojezičnosti. Politično izkušeni Battelli, ki je tudi član odbora za finance, ocenjuje, da je v prvem letu tega sklica državnega zbora najpomembnejši dosežek sprejem fiskalnega pravila.

Desusov poslanec Tomaž Gantar, ki je tudi podpredsednik Desusa, med uspehi minulega leta izpostavlja uresničevanje strankinih programskih izhodišč v okviru koalicije. V stranki si med drugim štejejo zasluge za letošnje izplačilo upokojenskega regresa, napovedano usklajevanje pokojnin v prihodnjem letu in uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe. Gantar osebno precej časa posveča zdravstvu, saj je tudi predsednik odbora DZ za zdravstvo. “V sklopu številnih sej, strokovnih razprav in tudi priprav na zdravstveno reformo sem aktivno sodeloval na več okroglih mizah, organiziral strokovna izobraževanja in nekatere obiske poslancev v za zdravstvo pomembnih institucijah. Glede na dejstvo, da so doseženi rezultati pomembnejši od samega vloženega dela, pa z opravljenim delom ne morem biti povsem zadovoljen. Želel bi si večje učinkovitosti in rezultatov, kar v Sloveniji resnično potrebujemo,” pravi.

DENIS SABADIN, JANA KREBELJ


Najbolj brano