“Zaradi malenkosti so nas osramotili”
Slovenija
06. 02. 2015, 06.00
, posodobljeno: 31. 10. 2017, 20.52
“Prekleta država! Kar zapišite to. Lani so inšpektorji resda ugotovili nekaj manjših nepravilnosti v kuhinji, a še zdaleč ne tako usodnih, da bi moral zaradi tega zapreti gostilno. In ko sem izpolnil vse, kar so mi naložili, se pojavi še ta seznam. Zdaj pa ljudje mislijo, da je v naši kuhinji ne vem kakšna umazanija,” se je včeraj, ko je izvedel, da je ime njegove gostilne na seznamu hujših kršiteljev inšpekcijskega nadzora, hudoval Fabricijo Labinjan iz gostilne in picerije Kanava v Izoli.
PRIMORSKA
>Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v začetku tega tedna objavila poimenski seznam gostinskih obratov, ki so se lani znašli pod drobnogledom inšpektorjev. Ti so preverjali izpolnjevanja higienskih pogojev objekta (prostorov, opreme, naprav in ostalih pripomočkov, namenjenih rokovanju z živili), sledljivost dobavljenih živil, ustreznost rokovanja z živili, primernost osebne higiene in usposobljenost oseb, ki delajo z živili. Izbor objektov za pregled je potekal bodisi na podlagi tveganja, ki ga predstavlja posamezen objekt, bodisi na podlagi prijav.
“Pri nas se ni še nihče zastrupil”
In prav anonimna prijava je enega od inšpektorjev lani julija pripeljala v izolsko gostilno in picerijo Kanava. “Rekel mi je, da se je pri nas neki otrok zastrupil. Presenečeno sem ga pogledal. Ta gostilna dela že 20 let, pa se ni še nihče zastrupil. Popravil se je in dejal, da sumijo, da se je ta otrok zastrupil pri nas. Nato se je - ne da bi si sploh nadel zaščitno obleko in rokavice, kot veleva zakon - odpravil v kuhinjo,” pripoveduje Fabricijo Labinjan.
“Vam povem, vse ga je motilo: da ena od luči na stropu ne dela, da nismo še zamenjali treh ploščic v steni, ki so se poškodovale pri menjavi pipe, da je bil na stropu vlažen madež, da hladilnik ni bil brezhibno očiščen ... Pa saj bi ga počistili ob koncu delovnega dne, kot vselej. Najbolj pa se je vtaknil v to, da umivalnik za osebje ni bil dostopen. Pri petih pomivalnih koritih v kuhinji, kjer si lahko osebje v vsakem trenutku opere roke, je bil prav to največji problem,” ne more razumeti Labinjan, ki mu je inšpektor izdal odločbo o začasnem zaprtju gostilne.
Iz zapisnika z dne 17. decembra lani je razvidno, da bil inšpektor pri ponovnem pregledu zadovoljen z videnim in da je “zavezanec izvršil ukrepe, ki so mu bili določeni z odločbo dne 15. julija 2014”. Kljub temu pa se je ime gostilne zdaj znašlo na “črnem” seznamu uprave za varno hrano. “Ne razumem, zakaj je bilo potrebno po tem, ko smo že zdavnaj odpravili vse pomanjkljivosti, sploh objaviti ta seznam. Da bi zadostili nekim birokratskim zahtevam? Občutek imam, kot da bi nam država želela s tem namerno škoditi. Sploh glede na to, da kršitve, ki so jih pri nas in najbrž še kje drugje ugotovili inšpektorji, v ničemer ne ogrožajo zdravja ljudi,” se ne more načuditi Fabricijo Labinjan.
Neupravičena gonja
Tudi lastnik hotela Krn v Tolminu Slavko Mikolič je ogorčen nad tem, kako so jih zaradi malenkosti osramotili. “Inšpektorica je prišla v ponedeljek zjutraj, mi pa smo prejšnji dan garali pozno v noč, ker smo sprejeli sto gostov. Vseh malenkosti res nismo počistili. Našla je mastno kljuko pri hladilniku, oglje na tleh in eno deklaracijo za meso, ki je padla na dno hladilnika.” Kot pravi, niso dobili odredbe za zaprtje, temveč zgolj zapisnik, kaj vse morajo popraviti. “Vse zahteve smo tudi izpolnili. Menim pa, da inšpektor v 320 kvadratnih metrih veliki kuhinji vedno lahko najde kakšno manjšo nedoslednost. Absolutno soglašam, da je treba delati po pravilih. Zdravje ljudi je na prvem mestu. Toda med malenkostmi in večjimi napakami je pa le razlika. Pri hrani smo zelo pazljivi. Saj tudi jaz in vse osebje jemo našo hrano. Seveda ne bomo svinjarije jedli,” je slikovito povedal Mikolič in dodal, da je kuhinja sodobna, v hotelu pa so sanirali vodovodno napeljavo. “S to gonjo so nam naredili ogromno škodo. Gostje, ki so že rezervirali, se sprašujejo, ali naj sploh pridejo in ali se bodo pri nas zastrupili. Pa to je noro. Ves dan se pogovarjam z agencijami, ki bi nas zaradi tega kar zapustile.”
Od 1384 lani pregledanih objektov jih je moralo zaradi ugotovljenih hujših kršitev 59 zapreti svoja vrata oziroma so jim inšpektorji prepovedali nadaljevanje dejavnosti. Med njimi je bilo tudi sedem primorskih obratov: Hotel Krn Tolmin, Slaščičarna Avtobusna postaja Koper, Oštarija Merenda Koper, Picerija Kanava Izola, Gostilna Grad Štanjel, Sladkarnica Kromberk in Gostišče s prenočišči Sv. Katarina Koper.
Odločbo o prepovedi dejavnosti je julija lani inšpekcija izdala tudi za restavracijo Grad Štanjel, ki jo je marca lani od komenske občine vzel v najem Andrej Fric.Včeraj nam je povedal, da so inšpektorji julija ugotovili, da povsod v kuhinji niso položene ploščice, da vijaki niso privit na pravih mestih in da na enem delu pulta ni bilo tople vode. “To sem uredil, zdaj je vsa kuhinja in ves pult v ploščicah.”Zato Fric pričakuje, da se bo inšpekcijski postopek zanj končal ugodno. Manj ugodno pa se bo verjetno zanj razpletla zgodba z najemom, saj mu je občina že po dobrih štirih mesecih prekinila najemno pogodbo. Glavni razlog je bil sicer neplačevanje najemnine, a so obenem na dan prihajale tudi pritožbe gostov nad slabo hrano in tudi ne ravno zgledno higieno, o čemer smo pisali tudi v našem časniku. Fric je kljub temu še vedno v gradu, čeprav je občina oktobra dosegla sodno izselitev. Zdaj ga poskuša izseliti tudi novi komenski župan Marko Bandelli. “V sredo smo izdali nalog za odklop elektrike, vode in plina. Bo pa na dejanski odklop treba počakati še nekaj dni,” nam je včeraj povedal Bandelli. PEM, MUZ
Zmotile so jih škatle
Med primorskimi gostinskimi obrati, ki so so se znašli na črnem seznamu, je tudi PE Sladkarnica v Mercatorjevem centru v Kromberku. “Lani septembra smo dobili prepoved priprave slaščic, za sladoled pa to ni veljalo. Že to je čudno. Vse skupaj se mi zdi hecno, saj petnajst let nismo imeli nobenih težav, vse od začetka obratovanja pa nismo nič spreminjali, zagotovo ne toliko, da bi bilo lokalu potrebno prepovedati proizvodnjo,” razmišlja Bruna Jejčič, odgovorni vodja Sladkarnice.
“S higienskega vidika ni bilo nič spornega. Razlog je bil banalen, in sicer to, da so 'plapolale škatle' nad visečimi policami v proizvodnji. Že naslednji dan smo napisali pripombe na zapisnik, tako da smo lahko nadaljevali s proizvodnjo slaščic. To, da je zdaj vsem na ogled seznam, na katerem se omenja tudi ime našega lokala, pa se mi ne zdi pošteno,”še zaključuje Jejčičeva.
PETRA VIDRIH, NEVA BLAZETIČ, NACE NOVAK