Zadnji teden volilne kampanje

Vstopamo v zadnji teden volilne kampanje pred drugimi predčasnimi državnozborskimi volitvami v zgodovini države, ki bodo prihodnjo nedeljo. Volilna kampanja se je uradno začela 13. junija, končala se bo v petek opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Vstopamo v  zadnji teden volilne kampanje pred drugimi predčasnimi državnozborskimi volitvami v zgodovini države, ki bodo prihodnjo nedeljo Foto: Stanko Gruden
Vstopamo v zadnji teden volilne kampanje pred drugimi predčasnimi državnozborskimi volitvami v zgodovini države, ki bodo prihodnjo nedeljo Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Več kot 1100 kandidatov lahko le še nekaj dni nagovarja nekaj več kot 1,7 milijona volilcev.

Stranke, med katerimi jih je tudi pred tokratnimi volitvami kar nekaj nastalo na novo, so imele mesec dni časa za prepričevanje volilcev, da prihodnjo nedeljo oddajo glas za njih. Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volilk in volilcev. To so zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Čas za dejavnosti imajo stranke torej le še do petka do polnoči, prihodnjo soboto in v nedeljo do zaprtja volišč pa bo veljal volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volilce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank.

Več kot 1100 kandidatov

Splošno glasovanje na predčasnih volitvah v DZ bo v nedeljo med 7. in 19. uro. Na dan razpisa volitev je bilo v Sloveniji 1.714.476 volilnih upravičencev, ki bodo lahko svoj glas oddali na 3142 rednih voliščih in 55 voliščih, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča.

Glasovanje bo tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bo glasovalo 524 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini. Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa bo glasovalo 4087 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, so pojasnili na DVK.

Za 90 poslanskih mest v novem sklicu državnega zbora se pred parlamentarnim volitvami poteguje 1134 kandidatov, med njimi je 43 odstotkov žensk. Za nov mandat kandidira 69 sedanjih poslancev, tudi oba poslanca narodnih manjšin, ki tokrat nimata protikandidata.

Za vstop v parlament se poteguje 17 kandidatnih list, od tega 15 v vseh volilnih enotah, ena v treh, ena pa v eni volilni enoti. Volilce tokrat nagovarjajo SDS, ZaAB, PS, SD, SLS, NSi, DL, DeSUS, SMC, Verjamem, koalicija Združena levica, SNS, Zeleni Slovenije, Enakopravni deželani - Naprej Slovenija, LGS, Piratska stranka Slovenije in Humana Slovenija.

Na vseh listah je za 88 poslanskih mest 1132 kandidatk in kandidatov, kar je nekoliko manj kot na volitvah leta 2011, na katerih je na 20 listah nastopalo 1300 kandidatov.

Med 1132 kandidati je 492 žensk, kar je dobrih 43 odstotkov vseh kandidatov. Stranke so sicer morale na kandidatne liste uvrstiti najmanj 35 odstotkov žensk.

Predčasno glasovanje tri dni

Med torkom in četrtkom bo na sedežih okrajnih volilnih komisij možno predčasno glasovanje. Volišča bodo pred tokratnimi volitvami izjemoma odprta med 7. in 19. uro, torej dlje kot ponavadi, saj naj bi tako v času poletnih počitnic omogočili glasovanje večjemu številu volilcev.

Do 9. julija pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, in sicer glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, glasovanje na domu ali na volišču, dostopnem za invalide.

Po zaprtju volišč prihodnjo nedeljo ob 19. uri bodo na spletni strani DVK začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

V ponedeljek bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev pa lahko morda spremenijo tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 21. julija. Državna volilna komisija bo nato v nekaj dneh predvidoma razglasila uradne izide volitev in objavila sestavo sedmega sklica državnega zbora.

STA


Najbolj brano