“Vse je pod nadzorom, ni razloga za preplah”

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je glede suma okužbe z ebolo v Sloveniji v izjavi novinarjem ob robu seje vlade zagotovila, da je zadeva pod nadzorom, da ni razloga za preplah ter potrebe, da bi vznemirjali ljudi.

Milojka Kolar Celarc Foto: STA
Milojka Kolar Celarc Foto: STA

LJUBLJANA > Po njenih besedah pristojni ukrepajo v skladu s protokolom za primer kakršnega koli suma na ebolo.

Po ocenah ministrice za zdravje je zelo zelo majhna verjetnost, da bi bil sum ebole potrjen.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so namreč sprejeli bolnika, pri katerem obstaja sum okužbe z ebolo. Gre za bolnika, ki se je zadrževal v predelih Afrike, kjer je še prisotna ebola, in po prihodu domov zbolel za vročinsko boleznijo. Preliminarni rezultati preiskav bodo znani danes popoldne.

Predstojnik infekcijske klinike Franc Strle je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo sum na ebolo ovržen, če bodo rezultati preiskav negativni tudi čez tri dni.

Ministrica je pojasnila, da sta že od zjutraj v kontaktu s Strletom in da bodo po novinarski konferenci UKC pripravljeni na vsa dodatna vprašanja. Po veliki verjetnosti in tudi po posvetu s strokovnjaki sum ebole ne bo potrjen, a je treba po besedah ministrice počakati na preiskave. Če bo treba, bodo ukrepali, je zagotovila, čeprav po njenem mnenju te potrebe ne bo.

Spomnila je, da je ministrstvo sprejelo zelo podroben protokol in ustanovilo delovno skupino za take primere, da bi se ob najmanjšem sumu, kar se je tokrat zgodilo, po tem protokolu postopalo. “Lahko smo mirni, vse je pod nadzorom,” je zagotovila.

STA


Najbolj brano