“Vse, kar si želimo, je, da bi lahko neovirano delali”

Novinar Erik Valenčič je v javnem pismu, naslovljenem Basen o mišji strahovladi na RTV, pojasnil okoliščine, ki so privedle do njegove odslovitve z delovnega mesta na RTVS.

Novinar Erik Valenčič je v javnem pismu, naslovljenem Basen 
o mišji strahovladi na RTV, pojasnil okoliščine, ki so privedle 
do njegove odslovitve z delovnega mesta na RTVS. Foto: Stane Sršen
Novinar Erik Valenčič je v javnem pismu, naslovljenem Basen o mišji strahovladi na RTV, pojasnil okoliščine, ki so privedle do njegove odslovitve z delovnega mesta na RTVS. Foto: Stane Sršen

LJUBLJANA > “S tem javnim pismom želim doseči dvoje. Prvič, rad bi se v svojem imenu in imenu drugih novinark in novinarjev, ki v zadnjem času na RTV doživljajo ponižanja in pritiske, zahvalil javnosti za vso podporo – od številnih zapisov na družbenih omrežjih in v medijih do napisa na pročelju stavbe RTV. Ne bi bilo prav, da bi ob vsem tem molčal. Drugič, želim pojasniti okoliščine, ki so privedle do moje odslovitve z delovnega mesta, in tako razkriti manipulacije, s katerimi želi vodstvo RTV zamegliti dejstvo, da na RTV poteka čistka. Tarče tega procesa smo družbenokritični novinarji in novinarke,” začne pismo Erika Valenčiča.

Nadaljuje, da zaradi prekinitve pogodbe ni pretresen in niti zgrožen ter da je to pričakoval.

“Domnevna racionalizacija se uporablja kot izgovor za degradacijo oziroma odstranitev izpostavljenih, kritičnih in za vodstvo motečih sodelavk in sodelavcev. Povedano drugače, gre za čistko. Po vseh informacijah, ki jih imam na voljo (svoje vire bom ščitil, kot vedno), ta proces vodita Traven in Rebernikova z blagoslovom Biziljeve in ravnodušnostjo Fillija. Helena Milinković tako ne bo več voditeljica Globusa. Jelena Aščić ne bo več voditeljica Dnevnika. Špela Kožar je bila umaknjena iz informativnega v kulturni program. In tako naprej. Seznam sodelavk in sodelavcev, ki so v nevarnosti, je očitno dolg. Vodstvo se je hotelo znebiti tudi voditelja Studia city, Marcela Štefančiča, jr. Iz prve roke vem, da so nekaterim sodelavcem in sodelavkam predlagali, da prevzamejo termin Studia City oziroma zamenjajo voditelja, a so to odklonili. Dogaja se tudi, da so tisti sodelavci in sodelavke, ki znotraj hiše opozarjajo na zavajanje in nedopustno ravnanje vodstva, izpostavljeni različnim oblikam pritiskov nadrejenih - nekateri izmed njih prejemajo sporočila tudi ponoči. Med ljudmi se širita zaskrbljenost in nezadovoljstvo,” piše Valenčič.

Na koncu se je zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo in dodal: “Nihče od nas, neodvisnih novinarjev, ni imel in nima ambicije, da bi postal simbol česarkoli. Vse, kar si želimo, je, da bi lahko neovirano delali. In kjerkoli delamo oziroma bomo delali, tam bomo branili dve osnovni stvari: neodvisno novinarstvo in pravico javnosti do obveščenosti.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano