Vrata odpira 25 podjetij na Primorskem

Več kot 170 slovenskih podjetij bo v četrtek ob 16. uri odprlo vrata devetošolcem in njihovim staršem. Predstavili jim bodo delovne procese in pogoje dela v svojih podjetjih z namenom, da bi se mladi pogosteje in z večjim navdušenjem odločali za tehnične poklice. Gospodarstvo v Sloveniji namreč zelo potrebuje usposobljene tehnične kadre.

V četrtek bo v Perli o svoji poklicni prihodnosti razmišljalo  vsaj 35 mladih, ki so že potrdili udeležbo Foto: Leo Caharija
V četrtek bo v Perli o svoji poklicni prihodnosti razmišljalo vsaj 35 mladih, ki so že potrdili udeležbo Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Visoka brezposelnost na eni strani, na drugi pa podjetja, ki iščejo tehnične kadre, a jih ne morejo najti. Da bi zmanjšali ta razkorak in čim več mladih navdušili za poklicno izobraževanje, bodo gospodarstveniki v četrtek pripravili Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše.

Primorska podjetja, ki bodo odprla vrata mladim: SMT (v Portorožu), Cimos (v Kopru), Luka Koper, Hidria Rotomatika (v Kopru in v Spodnji Kanomlji), Hidria AET (v Poljubinju pri Tolminu), SGG Tolmin (v Idriji), Mlekarna Planika (v Kobaridu), TKK Srpenica, Salonit Anhovo, Marušič (v Opatjem Selu), Gos tol-Gopan (v Novi Gorici), Hit (v Novi Gorici), Gon zaga-PRO (v Čepovanu), Marus (v Renčah), I B 7 (v Kosezah pri Ilirski Bistrici), Oro Met (v Neverkah pri Košani), Atech (v Baču pri Materiji), SiTOR Stis kalnice (v Pivki), Termoplasti-Plama (v Podgradu), Frank proizvodnja strojev, Andrej Frank s.p. (v Gornji Bitnji pri Ilirski Bistrici), IRIO (v Velikem otoku pri Postojni), Kolektor ATP (v Postojni), Postojnska jama, Radio 94 & NTR (v Postojni).

Prepričati je treba učence in starše

“Radi bi gospodarstvo predstavili staršem in učencem že v osnovni šoli, saj se začne že takrat graditi razkorak med potrebami in možnostmi ter tudi aspiracijami, ki jih imajo mladi, pa tudi starši, glede poklicne poti,” pravi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Dan odprtih vrat bo tako priložnost, da se mladi pred odločitvijo o nadaljnjem šolanju na lastne oči prepričajo, kaj jih čaka, če si bodo izbrali poklicno izobraževanje. Četrtkov dogodek, na katerega se je prijavilo 170 podjetij, skupaj pripravljajo GZS ter zavoda RS za zaposlovanje in za šolstvo, vsi ob spoznanju, da je treba poleg prilagoditve izobraževanja dejanskim potrebam gospodarstva spremeniti tudi miselnost mladih in njihovih staršev. Ugled tehničnih poklicev je namreč še vedno nizek.

Delo v prenekaterem tehničnem poklicu je nekoč veljalo za umazano, a do danes je tehnologija tako napredovala, da ne govorimo več o enakem delu, kot so ga opravljali delavci pred več desetletji. “Pogrešamo vajeniški sistem, kjer ne bi le skozi dneve odprtih vrat, pač pa skozi skupno delo razbijali mit o poklicnem delavcu,” si širših sprememb v sistemu izobraževanje želi direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič. V okviru tega, kar je možno zdaj, pa bodo v četrtek učencem in njihovim staršem pokazali, kako deluje sodobno podjetje, ki svojo prihodnost vidi v razvoju dragih papirjev za prehranske embalaže in etikete. “Papirničar, ki je bil pred 30 leti fizični delavec, je danes računalniški operater, ki razume vsak klik na miški,” opisuje Jagodič.

Vrata odpira 25 podjetij na Primorskem

Med podjetji, ki bodo odprla vrata, je 25 primorskih. V novogoriškem Hitu bodo učence in njihove starše povabili v igralniško-zabaviščni center Perla. Učenci bodo spoznali natakarje, kuharje in slaščičarje ter si ogledali, kakšno je njihovo delovno okolje. In to je polno novih trendov, od kuhanja pred gosti do interaktivnih kulinaričnih dogodkov in še česa.

“Številne zanimive zgodbe in osebnosti, ki jih ponujajo in oblikujejo različni televizijski kuharski šovi tako v tujini kot v Sloveniji, so v zadnjem času prirasle k srcu marsikateremu učencu oziroma dijaku. Prepričani smo, da se na tak način že premagujejo različni tabuji o delu kuharjev in gostincev, hkrati pa je prav odpiranje možnosti pogleda v zakulisje restavracij in kuhinj veliko pripomoglo k popularnosti in zanimanju za gostinske poklice,” opaža Lavra Peršolja iz Hita. V četrtek bo v Perli o svoji poklicni prihodnosti razmišljalo vsaj 35 mladih, ki so že potrdili udeležbo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano